17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Epidemie“ de firme noi

„Epidemie“ de firme noi

Oamenii de afaceri doljeni şi-au înfiinţat societăţi noi cu duiumul în acest an de criză. Unii au fost nevoiţi să aleagă varianta PFA din cauza impozitului forfetar. Alţi patroni şi-au înfiinţat alte firme, pentru a le „curăţa“ de active şi de TVA pe cele aflate în insolvenţă.

Patronii doljeni sfidează criza. Până la sfârşitul lunii septembrie 2009, doljenii înfiinţaseră 2.537 de firme noi, potrivit statisticilor date publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), faţă de 2.722 de societăţi noi, înmatriculate în aceeaşi perioadă a anului 2008. În ciuda situaţiei economice dificile, numărul firmelor noi înmatriculate anul acesta este similar cu cel al societăţilor înfiinţate în aceeaşi perioadă a anului 2008. Cele mai multe firme nou-înfiinţate sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL) – 1.244 de entităţi economice, şi persoane fizice autorizate (PFA) – 970. „Cele mai multe firme nou-înfiinţate activează în domeniul comerţului“, au spus surse din cadrul Oficiului Registrului Comerţului Dolj. În acelaşi timp, multitudinea de firme noi a apărut într-o perioadă în care afaceriştii doljeni au suspendat activitatea la 3.013 agenţi economici, pentru a nu mai plăti impozitul forfetar.

Cum scapi de o firmă muribundă

Reprezentanţii mediului de afaceri au încercat să explice de ce apar firme noi într-o perioadă de declin economic. Noile entităţi economice pot aparţine unor persoane care doresc să debuteze în mediul afacerilor sau au deja unele societăţi şi îşi extind activitatea înfiinţând altele. Surse din piaţă spun că în Dolj este o modă ca un patron să-şi înfiinţeze mai multe firme, în special cei ale căror societăţi principale sunt în insolvenţă. Schema se foloseşte pe scară largă, pentru ca societăţile aflate în procedură de insolvenţă să scape şi de creditori, în acelaşi timp transferându-şi bunurile pe o altă firmă şi chiar şi activitatea principală. „Cei care au ajuns în insolvenţă îşi mai fac două-trei firme pe care trec activele societăţii aflate în procedură de insolvenţă. Mai nou, firmele dintr-un astfel de grup îşi facturează bunurile de la una la alta, pentru a scăpa de TVA, pentru că societăţile aflate în insolvenţă nu pot factura TVA“, au precizat aceleaşi surse. „Este posibil aşa ceva! Orice este posibil în această perioadă. Este posibil să îşi mute activele de pe o firmă pe alta, să îşi factureze între ele etc. Noi nu putem şti care sunt relaţiile comerciale între agenţii economici. Important este ca firmele nou-înfiinţate să fie bun-platnice“, a confirmat directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu. El a mai spus că foarte multe foste SRL-uri s-au transformat în PFA-uri, ceea ce explică numărul mare de astfel de firme: „Exodul mare de firme a apărut din cauză că multe societăţi comerciale s-au transformat în PFA-uri ca să nu mai plătească impozitul minim introdus din luna mai a acestui an“. Eugen Călinoiu susţine că firmele aflate în insolvenţă nu au chiar mână liberă să facă orice doresc „pentru că sunt strict monitorizate“. În altă ordine de idei, numărul crescut de PFA-uri se datorează şi faptului că mulţi salariaţi au fost transformaţi în această formă de entitate economică pentru că angajatorii scapă de plata unor dări la stat, aferente contractelor individuale de muncă. Sectoarele astfel vizate au fost vânzările şi auto (şcolile de şoferi), potrivit informaţiilor date publicităţii de ORC Dolj în vara acestui an.

Alte judeţe, multe firme

În Oltenia există şi judeţe în care, în mod paradoxal, anul acesta s-au înfiinţat mai multe firme decât în 2008. În Olt, de exemplu, anul trecut au apărut 1.023 de societăţi, iar anul acesta, 1.157 de firme, potrivit statisticilor ONRC. În Mehedinţi, numărul societăţilor noi pe 2009 (1.027 de firme) a fost similar cu cel de anul trecut (1.137). În celelalte două judeţe ale Olteniei se vede, ca şi în cazul Doljului, o uşoară scădere a numărului de firme nou-înfiinţate în 2009 faţă de 2008. Dacă în Gorj au apărut anul trecut 1.232 de entităţi economice noi, până la sfârşitul lunii septembrie 2009 apăruseră doar 961 de firme noi. În judeţul Vâlcea, pe primele nouă luni din anul 2008 s-au înregistrat 1.665 de agenţi economici, iar pe 2009, 1.384.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII