15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele îşi cer reorganizarea ca să scape de dările la stat

Firmele îşi cer reorganizarea ca să scape de dările la stat

Patronatele trag un semnal de alarmă despre un fenomen care se răspândeşte în mediul de afaceri. Pentru a face criza financiară suportabilă fără să disponibilizeze personal, firmele cer să intre în reorganizare. Avantajele sunt multiple: băncile nu le mai execută, Fiscul nu mai cere plata datoriilor restante.

Firmele mici şi mijlocii (IMM-urile) apelează disperate la tot felul de tertipuri pentru a putea ieşi din criza financiară. Unele au ajuns la capătul puterilor (financiare) şi îşi cer singure reorganizarea în instanţă, pentru a căpăta un răgaz să supravieţuiască. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, a declarat, pentru GdS, că foarte multe societăţi cer să intre în reorganizare. „IMM-urile nu mai au soluţii, atâta timp cât statul nu face mare lucru pentru stimularea economiei pe timp de criză. Foarte multe IMM-uri îşi cer reorganizarea pentru a putea «respira». În felul acesta nu te mai poate executa nici statul, nici băncile. Dacă altă soluţie nu există, atunci se apelează la reorganizare“, a precizat Cristea. Vicepreşedintele CNIPMMR a spus că tendinţa firmelor de a intra în reorganizare se manifestă şi în alte judeţe, nu numai în Dolj, pe motiv că IMM-urile mai pot funcţiona doar dacă li se aprobă reorganizarea.

Fiscul recunoaşte: sunt multe firme care cer reorganizarea

Directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a spus că „numărul de firme care cer reorganizarea a suferit o creştere, dar nu semnificativă, încât să ne îngrijoreze“. Şefa juriştilor din DGFP Dolj, Cristina Gurănoiu, a declarat că, în tot judeţul, de la începutul anului şi până în prezent, „s-au înregistrat nouă intenţii de intrare în reorganizare, dintre care patru sunt la contribuabili mijlocii şi cinci la contribuabilii mici“. Comparativ cu alţi ani, numărul firmelor care îşi cer reorganizarea este foarte mare, spun specialiştii Fiscului. „Este mare numărul firmelor, având în vedere că, până acum, fie nu aveam nici o astfel de cerere pe an, fie aveam doar una, iar acum sunt nouă intenţii exprimate de firme numai în primele cinci luni ale anului“, a precizat Cristina Gurănoiu. Aceasta a mai spus că societăţile comerciale solicită insolvenţa la instanţă (în speţă Tribunalului Dolj), iar, ulterior, adunarea creditorilor hotărăşte dacă se aprobă sau nu planul de reorganizare propus de companie. Reprezentanţii Fiscului confirmă şi faptul că, pe perioada cât o firmă se află în procedura de reorganizare, statul nu o poate executa silit şi nici băncile. În schimb, în procesul de reorganizare curg dobânzile la creditele bancare şi trebuie achitate impozitele curente (aferente perioadei în care firma se află în reorganizare). Dar nu se pot calcula penalităţi. Fiscul confirmă că aceste firme cer reorganizarea pentru că nu îşi mai permit să mai achite ratele şi dobânzile la credite. Dacă o firmă nu achită dobânzile, banca o poate excuta silit. Firma intră, atunci, în incidenţă bancară, după care îşi ia adio de la tot ce înseamnă sprijin financiar de la bănci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII