26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStrategia energetică, un fel de „hopa Mitică“

Strategia energetică, un fel de „hopa Mitică“

Apreciată de unii, dezaprobată de alţii, în funcţie de interesele care erau în joc, strategia energetică va fi regândită, astfel încât domeniul să fie revitalizat, iar preţul gazelor naturale să scadă.
Vicepremierul Dan Nica a declarat, în urma şedinţei de ieri a coaliţiei guvernamentale, că reprezentanţii PSD şi ai PD-L au stabilit discutarea noii strategii energetice pe 25 mai. „Dorim să avem o nouă abordare a modului în care funcţionează sistemul energetic şi gândim unele măsuri care să ducă la relansarea acestui sector, inclusiv o posibilă scădere a preţului la gazele naturale“, a menţionat vicepremierul, refuzând însă să ofere detalii legate de această scădere. Exprimându-şi regretul faţă de captivitatea României în „modelele vechi“, care nu au permis accesul firmelor româneşti „la resurse energetice mai ieftine şi mai bune“, Nica a afirmat că trebuie găsite modele de funcţionare care să determine o mai bună gestionare a resurselor energetice, care vor face parte din măsurile de relansare economică.
La 6 septembrie 2008, guvernul aprobase strategia naţională energetică pentru perioada 2007 – 2020, investiţiile pentru modernizarea unităţilor energetice şi a programelor de protecţie a mediului însumând 31 de miliarde de euro. Cele trei obiective ale fostei strategii erau securitatea energetică, dezvoltarea durabilă şi competitivitatea. Pentru îndeplinirea acestora, Ministerul Economiei şi Finanţelor a propus un pachet de măsuri, inclusiv posibilitatea ca statul să înfiinţeze o nouă companie în domeniu, care să regrupeze societăţile neprivatizate din sectorul producţiei şi al distribuţiei.
Susţinând că noua entitate, care va respecta regulile UE în privinţa producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice, va permite României să-şi atingă obiectivele strategiei naţionale în domeniu, Tăriceanu preciza atunci că investiţiile cele mai mari erau necesare domeniului energiei electrice, cu o valoare estimată la 17 miliarde de euro, care ar urma să fie distribuite pentru construirea de noi unităţi de producere a energiei, cum ar fi reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Strategia energetică a „căzut“ însă, nemaifiind pe placul noului guvern…
Ministerul Economiei a anunţat, la începutul acestui an, că va începe un proces de evaluare a întregului sistem energetic şi a strategiei energetice, astfel încât aceasta „să corespundă cerinţelor reale ale pieţei, o atenţie deosebită acordându-se valorificării resurselor regenerabile de energie şi utilizării echilibrate a surselor convenţionale“.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Petru Lificiu, a declarat, săptămâna trecută, că preţul plătit de populaţie pentru gaze şi electricitate ar putea să scadă la 1 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII