17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSute de firme doljene au cerut suspendarea activităţii

Sute de firme doljene au cerut suspendarea activităţii

Aproape 500 de firme doljene au cerut în ultimele zile la Oficiul Registrului Comerţului Dolj suspendarea activităţii pe trei ani. Administratorii speră să scape de plata impozi-tului forfetar, deşi actul normativ nu spune nimic despre scutirea firmelor suspendate. Normele metodologice clarifică situaţia.

Zeci de administratori de firme private au venit săptămâna aceasta, la sediul Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Dolj, pentru a cere suspendarea activităţii firmelor pe o perioadă de trei ani, după ce, în ultimele zile ale lunii aprilie, sute de firme au solicitat suspendarea activităţii de teama impozitului forfetar care „curge“ de la debutul lunii mai. Potrivit datelor furnizate de ORC, în ultimele zile din aprilie, 411 societăţi din Dolj au cerut suspendarea activităţii. Pe toată luna, numărul firmelor care au cerut suspendarea a ajuns la 476, în condiţiile în care, în aceeaşi lună din 2008, doar 11 societăţi şi-au suspendat activitatea. În judeţ sunt aproximativ 27.000 de societăţi active, potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj. Dintre acestea, doar în jur de 16.000 au activitate, iar restul de aproximativ 11.000 sunt fără activitate. OUG nr. 34/2009, care stabileşte modul de plată a impozitului forfetar, spune că plătesc impozit societăţile care au cifra de afaceri între 0-12.000 de lei, dar nu precizează ceva despre situaţia societăţilor care au activitatea suspendată.

„O mare nedreptate“

La ORC Dolj, oamenii de afaceri erau debusolaţi. „Bănuiesc şi eu că dacă este suspendată activitatea nu voi plăti impozitul forfetar. Dacă va trebui să plătesc impozit, o voi desfiinţa“, a spus Răzvan Costinaş, administrator. „Mi se pare o nedreptate să plăteşti impozit dacă ai zero lei venit. M-a luat prin surprindere ordonanţa şi am decis să suspend activitatea firmei, pentru că mă costă doar 400 de lei. Dacă o radiez, costă 2.000 de lei. Într-adevăr, în ordonanţă nu scrie că suntem scutiţi de impozit dacă suspendăm activitatea. Credem că normele metodologice fac precizări clare şi sperăm să nu plătim impozit. Nu e corect să plătesc 22 de milioane (de lei vechi – n.r.) impozit forfetar, dacă am cifră de afaceri zero“, a spus Constantin Surcel, administrator de firmă. „Venit zero este considerat venit în România, vă întreb eu? Ţinem firmele şi nu le dizolvăm pentru că speranţa moare ultima“, a spus Doina Chiriţă, reprezentanta unui comerciant.
„Costă foarte mult desfiinţarea. Am ales să suspendăm activitatea ca să nu plătim impozitul“, a spus şi Mihai Georgescu, administrator. Oamenii de afaceri craioveni au mai spus că OUG nr. 34/2009 „a intrat prea repede în vigoare“.

Firmele inactive nu plătesc impozit

Potrivit normelor metodologice la OUG respectivă, publicate în Monitorul Oficial, pe 30 aprilie, nu intră sub incidenţa impozitului minim societăţile care la 1 mai 2009 se aflau în inactivitate temporară. Dacă inactivitatea încetează în cursul anului 2009, atunci se plăteşte impozit pentru perioada aferentă de la încetarea inactivităţii până la 31 decembrie 2009, potrivit normelor. Firmele care au cerut în ultimele zile din aprilie suspendarea activităţii, dar nu au primit încă decizia judecătorului vor plăti impozit pentru luna mai.

Scapă de forfetar

Potrivit Normelor Metodologice de aplicare a OUG nr.  34/2009 (adică HG nr. 488/2009), „nu sunt obligate la plata impozitului minim societăţile aflate în inactivitate temporară, înscrise în Registrul Comerţului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII