17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSindicaliştii CEZ au ieşit în stradă

Sindicaliştii CEZ au ieşit în stradă

Peste 100 de sindicalişti ai CEZ Distribuţie, furnizorul de energie electrică din Oltenia, au pichetat ieri sediul societăţii din strada Brestei nr. 2, solidarizându-se cu acţiunile din întreaga ţară declanşate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate (FNSE) „Univers“.  Sindicaliştii cer adoptarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor de stat din sectorul energetic şi încheierea contractului colectiv la nivel de ramură, potrivit liderilor sindicali. „Nu avem bugete de venituri şi cheltuieli, fără de care nu se pot face lucrări de mentenanţă la sistemul electric sau investiţii. Este vorba de bugetele de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Electrica“, a precizat preşedintele federaţiei, Walter Mureşan, citat de agenţia de presă NewsIn.
În plus, sindicaliştii vor reglementări suplimentare şi lămuriri privind statutul consumatorului captiv (care nu a optat pentru alţi furnizori decât cei iniţiali) şi modul de stabilire a tarifelor de furnizare, distribuţie şi transport al energiei electrice. Sindicaliştii mai cer desfiinţarea „contractelor încheiate în mod netransparent şi ilegal de unii producători“, încheierea contractelor colective de muncă la nivel de ramură şi unitate, precum şi creşterea salariilor de bază cu 300 de lei, începând cu data de referinţă 1 aprilie 2009. „Din cauza «băieţilor deştepţi», energia ieftină ajunge la consumatorii industriali, iar cea scumpă – la cei casnici. Noi cerem ANRE să stabilească un preţ mediu, pentru a crea condiţii egale pe piaţa de energie“, a spus Mugurel Nae, preşedintele Uniunii Sindicale „Oltenia“ şi vicepreşedinte al federaţiei.
Unii dintre sindicaliştii ieşiţi ieri în stradă au recunoscut că punctul care îi interesează cel mai mult este cel referitor la creşterea salariilor. Liderii lor nu sunt convingători însă în a explica de ce protestează pentru nişte revendicări (preţuri de distribuţie, bugete, contracte comerciale, traderii de pe piaţa de energie) care ar trebui să fie ale patronatelor sau consumatorilor. „În cele din urmă, suntem şi noi consumatori. Iar la partea cu salariile, am avansat şi noi o sumă, şi ei trebuie să vină cu o propunere“, a spus Aurelian Vancea, liderul sindical de la CEZ Distribuţie.
La rândul lor, oficialii CEZ spun că finalizarea negocierilor la nivel de unitate şi ramură depinde de ambele părţi, iar compania doreşte să stabilească un „echilibru“ între veniturile diminuate de criză şi revendicările salariale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU