19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMari artişti, mici afacerişti

Mari artişti, mici afacerişti

Elevi de la şcolile şi liceele din oraş, dar şi prichindeii de la grădiniţe au ieşit cu toţii în stradă, pentru a vinde obiecte din materiale reciclabile confecţionate de ei. Aşezaţi la tarabe în Piaţa „Mihai Viteazul“, copiii le-au arătat tuturor că nu sunt doar mici artişti, ci ştiu să îşi facă reclamă, să îşi promoveze produsele, să negocieze şi să vândă la cel mai bun preţ obiectele la care au muncit.

 

„Doriţi să cumpăraţi o vază? Numai trei lei, oferta zilei“, „Mă scuzaţi că vă deranjez, aş vrea să vă ofer un aranjament de flori, un tablou sau o machetă cu o casă. Pentru dumneavoastră, negociem“, „Vreţi să faceţi o surpriză soţiei sau prietenei, oferiţi-i această vază sau acest suport. Costă numai doi lei“. Craiovenii care au trecut ieri prin Piaţa „Mihai Viteazul“ au fost înconjuraţi de copii îmbrăcaţi în costume din pungi, capace sau hârtie, care vindeau obiecte confecţionate de ei din materiale ecologice. Micii comercianţi îşi analizau cu atenţie clientul şi îi ofereau întotdeauna produsul de care avea nevoie. Dacă omul cumpăra mai multe obiecte, atunci i se făcea şi o reducere, din partea casei.

 

„Cât oferiţi dumneavoastră?“

 

Elevii de la 40 de şcoli şi grădiniţe din oraş au fost pentru câteva ore mici comisari şi au sărbătorit alături de comisarii cu experienţă Ziua Naţională a Gărzii de Mediu, printr-o expoziţie cu vânzare de obiecte confecţionate din materiale reciclabile. „Sunt obiecte făcute de noi din materiale pe care alţii le-au aruncat. Nu am stabilit un preţ. Cât oferiţi dumneavoastră?“, au spus Cornelia şi Florentina, de la Panaghia.

Cristian, de la Şcoala din Giurgiţa, a făcut o casă din materiale reciclabile şi îşi aştepta nerăbdător cumpărătorii. „Vreau să văd cât îmi oferă oamenii şi după aceea pun şi eu un preţ, că doar am muncit eu la ea“, a spus acesta. Elevii Colegiului Naţional „Elena Cuza“, cei ai CN „Gheorghe Chiţu“, ai Grupului Şcolar Industrial de Chimie „C.D. Neniţescu“ şi-au vândut marfa îmbrăcaţi în costume tot din materiale reciclabile. Cei de la Liceul „Ştefan Odobleja“ au ales o modalitate inedită de a strânge banii obţinuţi din obiectele vândute, un porc mistreţ-puşculiţă din hârtie şi dopuri de plută.

 

Craiovenii, la shopping de obiecte din materiale reciclabile

 

La primele ore ale dimineţii erau doar câţiva craioveni curioşi să vadă ce se vinde la tarabele din centru. Unii au privit indiferenţi, alţii s-au uitat şi au întrebat de preţuri, dar au fost şi oameni care au cumpărat câte o vază, un tablou, o mască sau o lingură. Puştii au fost astfel încurajaţi şi au început să îşi atragă cumpărătorii. Le prezentau obiectele, negociau şi nu îi lasau să plece până când oamenii nu scoteau din portofel câţiva lei şi nu cumpărau câteva dintre obiectele confecţionate de ei.

 

„Cimitirul bântuit“ – premiat

 

Pe la prânz, în piaţă şi-au făcut apariţia şi autorităţile locale şi judeţene, care au făcut câteva investiţii. Unii au aruncat repede cu banii, alţii au fost mai zgârciţi, dar, pentru câteva clipe, micii comercianţi s-au simţit vedete. „Cumpăraţi de aici, că i-am vândut şi prefectului, şi doamnei inspectoare! Deci, sunt frumoase“, a spus o fetiţă, care îşi prezenta marfa trecătorilor.

Garda de Mediu Dolj şi Asociaţia Domino au premiat cele mai frumose standuri, membrii juriului fiind chiar reprezentanţii presei. Premiul I, în valoare de 800 de lei, a fost câştigat de Şcoala Giurgiţa, premiul II, de 600 de lei, a ajuns în puşculiţa celor de Liceul „Şfetan Odobleja“, iar premiul III, în valoare de 400 de lei, a fost luat de prichindeii de la Grădiniţa nr. 51. Organizatorii au oferit şi un premiu special, de 600 de lei, lucrării „Cimitirul bântuit“, confecţionat de un grup elevi de la GS Electroputere din Craiova. Cimitirul nu a fost cumpărat însă de nimeni, cu toate că elevii au explicat că nu este bântuit de stafii, ci de cei care nu protejează mediul. „Am vrut să sărbătorim în acest mod original ziua noastră, deoarece ne face plăcere să lucrăm cu aceşti copii talentaţi, să îi educăm şi, în acelaşi timp, să îi recompensăm pentru munca lor. Ei învaţă să protejeze mediul şi se pot găsi printre ei viitori comisari, oameni de afaceri, pentru că se pricep să vândă“, a explicat Manu Costache, comisar-şef la Garda de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII