25.5 C
Craiova
luni, 4 august, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSărăcia încurajează consumul de pâine

Sărăcia încurajează consumul de pâine

Oltenii nu vor să renunţe la consumul mare de pâine, motivând că aceasta este săţioasă şi ieftină. Ei mănâncă lunar cu 24% mai multă pâine decât restul românilor.

Potrivit datelor statistice, în trimestrul al doilea al acestui an, românii au consumat lunar în medie aproape 9,4 kg de pâine şi produse de franzelărie, 3,97 kg de carne şi preparate din carne, cam 6,2 litri de lapte, 3,48 kg de cartofi, peste 6,7 kg de legume şi conserve din legume în echivalent legume proaspete şi 2,5 kg de fructe. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, obiceiurile alimentare sunt însă diferite. „Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă alimente de bază în Oltenia, acestea înregistrând cel mai mare consum din ţară, cu 2,318 kg (24%) mai mult decât consumul mediu naţional“, a declarat Mariana Tănase, directoarea Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Oltenii au consumat în medie 11,708 kg de pâine şi produse de franzelărie, adică aproape 400 de grame/zi.

 

Prea săraci să renunţe la pâine

 

Faptul că produsele de panificaţie ocupă un loc fruntaş în alimentaţia lor este recunoscut şi de craioveni. „Pâinea e aliment de bază. Pâinea, cartofii şi verdeaţa. Ce să facem, că mâncarea e scumpă, iar pensia a rămas la 400 de lei“, a spus Amalia Popescu, pensionară din Craiova. De fapt, mai toţi craiovenii îşi motivează „gusturile“ prin veniturile mici. „Pâinea e nelipsită de la masă că e foarte săţioasă şi e şi ieftină comparativ cu alte poduse. Cei mai mulţi bani se duc pe mâncare“, a declarat Crina Sandu, altă pensionară din Bănie. Alţi craioveni îşi argumentează obiceiul culinar şi prin obişnuinţă. „Pâinea e nelipsită de la fiecare masă. Ne-am obişnuit aşa, că parcă fără pâine mâncarea nu are nici un gust. În plus, este şi ieftină şi te satură mai repede“, a explicat Georgel Ion, de 50 de ani.

 

Oltenii mănâncă tot mai multe legume

 

Aceasta nu este o situaţie singulară, anul trecut, oltenii consumând în medie aproape 12 kilograme de pâine şi produse de franzelărie/lună (cu 2,406 kilograme mai mult decât consumul naţional). Atunci însă, oltenii au depăşit media de consum şi la alte produse alimentare, cum ar fi carnea şi preparatele din carne (cu 21%), legumele şi conservele din legume (14%). Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă anul acesta cu cantitatea de carne şi preparatele din carne, care reprezintă 98% din consumul naţional. Totuşi, oltenii şi-au păstrat în continuare obiceiul de a mânca legume şi conserve de legume, depăşind media naţională cu 24%.

 

Codaşi la lapte şi la cartofi

 

Ca şi anul trecut, nici în 2007 laptele şi cartofii nu au fost pe placul oltenilor. „La polul opus s-a situat consumul de lapte, cel mai redus din ţară – 4,66 litri/lună/persoană. De asemenea, consumul de cartofi, de 2,74 kg/lună/persoană, a fost cel mai redus din ţară“, a adăugat Mariana Tănase. Aceasta a explicat că acei aproximativ 4,6 litri de lapte au determinat un decalaj de 3,76 litri faţă de Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, care a avut un consum de lapte de 8,4 litri.

Locul trei la nivel naţional

Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Regională de Statistică Dolj, în trimestrul al doilea al acestui an, Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia s-a situat pe locul al treilea, în context naţional, la consumul alimentar exprimat în protide şi la cel exprimat în calorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS