26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiberalii doljeni acuză situaţia dezastruoasă din energie, agravată de măsurile guvernului

Liberalii doljeni acuză situaţia dezastruoasă din energie, agravată de măsurile guvernului

Deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea acuză colapsul în care a ajuns Complexul Energetic Oltenia (CEO) din cauza politicilor dezastruoase ale guvernului. Taxa de 2% pe cifra de afaceri instituită pentru companiile din energie afectează în mod direct termocentralele, care funcţionează pe cărbune, şi care aveau oricum destule probleme.

“CEO are obligaţia de a cumpăra anual certificate CO2, iar toate aceste cheltuieli se regăsesc în produsul finit. Costurile sunt de 25 euro/MWh, iar CEO poate suporta maximum 15 euro/MWh. Este o sarcină fantastic de grea, în condiţiile în care nu s-au făcut modernizări. Sunt utilaje vechi de zeci de ani de zile, totul este în pericol de prăbuşire. Tehnic, sistemul este în pragul colapsului. Din exportator de energie, România a devenit importator”, a precizat Giugea, într-o conferinţă susţinută vineri, la sediul partidului. Acesta a mai spus că din 2021 intră în vigoare condiţii de mediu mai drastice, la care CEO nu se poate alinia. Pe de altă parte, România nu a cerut derogare de la data limită până la care trebuie să se conformeze, aşa cum au procedat alte state care folosesc combustibili fosili. “Aşa că 13.000 de oameni ar putea fi trimişi acasă”, a concluzionat Giugea. Deputatul s-a referit şi la recursul compensatoriu promovat de actuala coaliţie PSD-ALDE, amintind că anul trecut Liviu Dragnea îşi cerea iertare faţă de puşcăriaşi. “Eu nu am văzut ca acum să-şi ceară iertare de la cei care cad victime infractorilor eliberaţi din puşcării”, a mai afirmat aceştia. Giugea a semnat şi o iniţiativă a Consiliului Elevilor, care prevede gratuitate pentru aceştia pe mjloacele de transport în comun ale RAT Craiova.

La rândul său, consilierul municipal Marinel Florescu s-a referit la situaţia transportului în comun. El a amintit că autorităţile locale nu au făcut nimic ca să suplinească dispariţia de pe piaţă a firmei Bacriz

”A trecut trei luni de atunci şi acestea nu au fost suplinite, oamenii se înghesuie în autobuze, aşteaptă zeci de minute în staţii”, a spus Florescu. Potrivit acestuia, în acest moment municipiul are nevoie de cumpărarea urgentă a 50 de autobuze şi 10 tramvaie noi. De asemenea, este nevoie de investiţii în atelierele de întreţinere şi reparaţii ale RAT, de fonduri UE pentru transport electric (troleu) pe traseul Gară-Romaneşti, un nou studiu de trafic şi regândirea traseelor, redimensionarea parsonalului TESA, etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS