19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: Sfaturi utile pentru a nu cădea în plasa celor care folosesc "metoda accidentul"

Dolj: Sfaturi utile pentru a nu cădea în plasa celor care folosesc „metoda accidentul”

Cu toate că înşelăciunile prin “metoda accidentul” au fost des mediatizate în ultimul an,  infractorii continuă să apeleze la acest tertip pentru a face noi victime, în ultima perioadă de timp fiind semnalate cazuri de tentative de astfel de înşelăciuni în judeţul Dolj.

Invariabil, “metoda accidentul” se derulează conform unui scenariu bine pus la punct în care victimele, de obicei în vârstă, primesc apeluri pe telefonul fix, iar apelantul se recomandă drept avocat sau procuror şi spune că o rudă sau un apropiat al victimei a provocat un accident rutier şi are nevoie de bani pentru a nu ajunge la închisoare sau pentru a primi îngrijiri medicale.

Din practica judiciară a rezultat faptul că apelantul are o atitudine foarte convingătoare şi solicită victimei să depună bani într-un cont sau să o înmâneze unei persoane necunoscute.

În urma activităţilor investigative desfăşurate de poliţiştii doljeni, în 2013 şi 2014, s-a reuşit destructurarea unei grupări, din care făceau parte 13 membri, şi care au înşelat zeci de persoane din judeţul Dolj dar şi din ţară, astfel fiind obţinut un câştig de peste 200.000 de lei. Din grupare făceau parte şi două persoane încarcerate în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, dar şi o studentă din judeţul Dolj, inculpaţi la care, în baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Craiova, poliţiştii doljeni au efectuat percheziţii, fiind găsite şi ridicate telefoane mobile, înscrisuri şi alte mijloace materiale de probă.

Studenta, de 2o de ani, a fost prinsă în flagrant de către poliţişti, în toamna anului 2013, în momentul în care intra în posesia sumei de  8.000 de lei de la un doljean pe care credea că îl păcălise. De asemenea, poliţiştii au prins în flagrant un alt craiovean, de 31 de ani, în timp ce încasa 6.000 de lei de la o pensionară din comuna Cârcea pe care o contactase telefonic spunându-i că fiul acesteia a fost victima unui accident de circulaţie.

De cele mai multe ori victimele sunt alese din mediul rural, din rândul persoanelor vârstnice şi uşor de impresionat, care au membri de familie în concediu sau în străinătate şi care deţin sume mari de bani la domiciliu.

Pentru prevenirea acestor infracţiuni poliţiştii doljeni vă recomandă:
– verificaţi întotdeauna cine vă apelează telefonic înainte a face orice tranzacţie;
– nu dati curs instrucţiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute;
– nu depuneţi sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoaşteţi;
– nu oferiţi sume de bani necunoscuţilor care se prezintă la uşa locuinţei dumneavoastră, chiar dacă aceştia pretind că sunt trimişi de un membru al familiei,
– o convorbire telefonică de lungă durată cu o persoană care vă solicită sume de bani este primul semn că aţi putea fi victima unei înşelăciuni,
– sunaţi la telefonul de urgenţă 112 şi sesizaţi astfel de fapte sau tentative.

Este foarte important ca persoanele care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor înşelăciunilor să ia legătura cu acestea şi să le prevină, pentru a nu deveni la rândul lor victime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS