19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefii de stat şi de guvern vor analiza la Bruxelles scrutinul european

Şefii de stat şi de guvern vor analiza la Bruxelles scrutinul european

Şefii de stat şi de guvern se reunesc astăzi la Bruxelles pentru un tur de orizont consacrat în special unei analize a scrutinului european, marcat de sfidare sau respingere, în special în Franţa, unde extrema dreaptă a devenit prima forţă a ţării. Potrivit Mediafax, preşedintele francez François Hollande a cerut ieri Uniunii Europene să „se retragă acolo unde nu este necesară” pentru a fi eficientă, la o zi după un scor istoric obţinut de eurofobi la alegerile europene.

„Europa a devenit ilizibilă, sunt conştient de aceasta, îndepărtată, şi, pentru a spune tot, de neînţeles, chiar şi pentru state”, a declarat Hollande într-o intervenţie televizată.
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat la rândul său că cel mai bun răspuns la această ascensiune a eurofobilor este o politică în favoarea locurilor de muncă.

Cu privire la viitoarea Comisie Europeană, Merkel nu a promis că îl va susţine pe Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European (centru-dreapta), clasat pe primul loc, mulţumindu-se să salute „campania sa solidă”

 Cu 190 de mandate, socialiştii şi social-democraţii pierd şase locuri, în special din cauza derutei francezilor şi spaniolilor şi nu evită naufragiul decât graţie scorului foarte bun obţinut de Partidul Democrat al lui Matteo Renzi în Italia.

Celelalte partide proeuropene sunt, de asemenea, în recul. Liberalii (64) pierd 19 locuri, Verzii (53) îşi limitează pierderile în pofida rezultatelor proaste obţinute de ecologişti în Franţa, dar pierd patru mandate.

Stânga radicală, care a mizat pe reînnoirea instituţiilor prezentând un candidat la preşedinţia Comisiei, îşi ameliorează uşor prezenţa în Parlament, graţie succesului listei Syriza în Grecia, care câştigă şapte mandate, totalizând 42.

Pe hârtie, partidele proeuropene dispun de o majoritatea de 520 de locuri (din totalul de 751), dar sunt condamnate să se înţeleagă între ele pentru a guverna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS