15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Povestea ta este povestea cartierului tău“

„Povestea ta este povestea cartierului tău“

Oameni simpli, locuitori ai cartierelor craiovene cu dragoste de teatru au răspuns iniţiativei Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană de a pune în scenă poveşti reale ale comunităţii, în cadrul manifestării „Povestea ta este povestea cartierului tău“. Aşa s-au născut spectacolele „Camy“, povestea cartierului Lăpuş, sau „Maci“, povestea din Bariera Vâlcii, în distribuţia căreia se află chiar protagonistele poveştilor de viaţă transpuse în teatru. Scenariile care stau la baza reprezentaţiilor au pornit şi de la probleme cotidiene ale comunităţii. „Scenariul piesei din cartierul Brazda lui Novac s-a născut de la o problemă cu care se confruntă comunitatea şi pe care am descoperit-o şi noi când împărţeam pliante“, a declarat Patricia Ionescu, coordonatoarea microcentrului din cartierul Brazda lui Novac.
După ce în perioada 7-9 martie s-au desfăşurat spectacole în cinci microcentre comunitare, proiectul „Povestea ta este povestea cartierului tău“ merge mai departe. Mâine, de la ora 15.00, publicul va avea ocazia să descopere povestea din cartierul Rovine, la Liceul „Matei Basarab“, în reprezentaţia „Mask up“. Protagonişti sunt Patricia Ionescu şi George Adrian. În aceeaşi zi, la Centrul Multifuncţional Romaneşti, de la ora 17.00, se va pune în scenă „Ursim!“ cu Raluca Popa, Bianca Radu, Adelina Belu, Simina Chelaru şi Claudiu Mihail, pentru ca, de la ora 19.00, teatrul comunitar să vină să spună povestea cartierului Catargiu în cadrul reprezentaţiei susţinute la Şcoala nr. 19 „Lascăr Catargiu“. Piesa „Aura“ va fi pusă în scenă de Aura Tiberiade, Ramona Drăgulescu şi Alex Mihail.
Sâmbătă, 15 martie, este rândul altor trei cartiere ale Craiovei să aducă în faţa publicului câte o poveste. „Capu’ sus“, cu Ionuţ Borungel şi Cătălin Vieru, va deschide seria spectacolelor de teatru comunitar din această zi, de la ora 15.00, la Şcoala nr. 32 „Alexandru Macedonski“. De la ora 17.00, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, cartierul Craioviţa Veche va supune atenţiei publicului piesa „Mica Veneţie“, cu Anca Badea şi Andrei Coman. Ultima reprezentaţie din cadrul proiectului „Povestea ta este povestea cartierului tău“, „Copertine“, cu Ionuţ Naidin, Iuliana Popa, Claudia Nisipaşu, Silviu Barbu, Roxana Ilie, Jojo Berechet şi Adrian Sârbu se va juca, de la ora 19.00, la Liceul Pedagogic „Ştefan Velovan“.  

Cum s-a născut proiectul

Şi proiectul are o poveste a sa, care începe cu un stagiu de pregătire al actorilor din distribuţiile spectacolelor care se joacă astăzi, alături de dramaturgul şi regizorul specializat pe teatru comunitar Bogdan Georgescu. A urmat o muncă de documentare. „Am organizat evenimente pentru a cunoaşte oamenii, în cadrul evenimentului «Ziua Artei», care s-a organizat în fiecare cartier. Le-am adus în dar şi mici pastile cultural-artistice cu ajutorul invitaţilor noştri: violonişti, trupe de teatru de improvizaţie, artişti. Am avut apoi şansa să ne descoperim şi să concretizăm ideile, textul care a stat la baza scenariilor. Am fost plăcut surprinşi de calităţile lor. Această experienţă mi-a umplut sufletul de bucurie, pentru că mi-am făcut prieteni, pentru că am văzut oameni implicaţi, entuziasmaţi. Consider că m-am îmbogăţit eu ca şi om, în primul rând, şi ca şi actriţă, în al doilea rând. Sunt fericită şi mândră că pot să fac parte dintr-un proiect care încearcă să schimbe ceva în Craiova, să dea viaţă cartierelor“,  a precizat Patricia Ionescu, coordonatoarea microcentrului din cartierul Brazda lui Novac.
Toate cele 11 spectacole de teatru comunitar vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Teatru Comunitar, singurul de acest gen din ţară. Proiectele culturale în cartiere vor continua să se deruleze şi pe alte domenii precum: pictură, dans, muzică, încercându-se să se găsească oameni talentaţi, dornici să se exprime cu ajutorul artei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS