11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavi internaţi în saloane cu mucegai

Bolnavi internaţi în saloane cu mucegai

\n

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova sunt unele saloane în care pacienţii internaţi trebuie să suporte mucegaiul de pe pereţi. Un cititor GdS ne-a sesizat în legătură cu aspectul unui salon al Secţiei de neurologie a SJU, unde pereţii sunt plini de mucegai, iar bolnavii au găsit o soluţie inedită de a nu mai vedea igrasia care acoperă colţurile încăperii: au lipit coli pe zidurile afectate. „Asta e situaţia actuală la Spitalul Judeţean din Craiova, Secţia neurologie. Pacienţii pleacă de aici cu alte boli! Oamenii m-au rugat să vă trimit spre publicare imagini cu «peisajul» dezolant din salon“, a scris respectivul cititor, care ne-a trimis şi două fotografii edificatoare.
Vineri, la prânz, salonul în cauză era plin de pacienţi, dar în decurs de 30 de minute, doi au fost externaţi. Unul dintre pereţi era, într-adevăr, cu igrasie pe la colţuri, însă atât şefa secţiei, dr. Dorina Iovănescu, cât şi asistenta-şefă au precizat că nu au soluţii pentru a scăpa de mucegaiul de pe pereţi. „Situaţia este veche şi se întâlneşte doar în acest salon. Este ultimul, se află pe colţul spitalului şi, indiferent ce am face aici, se produce condens, se face igrasie, fiind vorba de pereţi exteriori. Nici termopanele nu izolează cum trebuie, intră frig pe la geamuri“, a afirmat şefa secţiei. „Am tot şters cu hipoclorit, dar se face la loc. Am şters până am dat de cărămidă de la atâta frecat şi degeaba. Toate saloanele care sunt pe colţ au această problemă. La noi sunt şi pacienţi mulţi“, a completat asistenta-şefă de la neurologie.
Secţia de neurologie se află la etajul şase al spitalului, dar am verificat şi saloanele aflate deasupra şi dedesubtul celui cu pricina. Salonul de la etajul şapte avea doar câteva mici pete de igrasie, aripa de la etajul opt a rămas dezafectată din cauza lucrărilor nefinalizate de la maternitate, iar salonul de la etajul nouă fusese transformat în depozit. „Şi noi am avut aceeaşi problemă. De aceea, în ultima încăpere am făcut depozit, nu am mai internat bolnavi“, au precizat medicii de aici. Nici la etajul cinci, ultima încăpere nu era folosită ca salon pentru pacienţi, în timp ce la etajele patru, trei şi doi, saloanele cu aceeaşi poziţionare nu prezentau urme de mucegai. „Mai apare igrasie, dar noi ştergem de fiecare dată. Nu avem lavabil, ci vopsea în ulei şi se şterge repede. E adevărat că la noi acest ultim salon nu este mereu plin, ca la neurologie, şi putem să-l aerisim aşa cum trebuie“, a spus asistenta-şefă de la neurochirurgie (etajul trei).

Cum poţi scăpa de mucegai

Specialiştii în construcţii susţin că nu este suficient să ştergi peretele pentru a scăpa de mucegai, ci trebuie să înlături cauza apariţiei acestuia. „Este foarte greu să scapi de igrasie şi nu se rezolvă nimic dacă se spală doar la suprafaţă peretele cu tot felul de substanţe pe bază de clor. Practic, doar se spală, dar cauza nu este combătută. Aici trebuie intervenit. În principal, mucegaiul se face de la condens, de la infiltraţiile de apă, iar pentru a scăpa de el trebuie să dai tencuiala jos până la cărămidă şi să tratezi cărămida cu diverse soluţii speciale, care o întăresc şi fac să nu mai treacă apa din exterior în interior. Se face o bună hidroizolaţie şi apoi se reface peretele“, a explicat un reprezentant al unei firme de construcţii. „Mucegaiul nu dispare, pentru că orice ai face umezeala rămâne, mai ales în colţuri. Soluţia ar fi să crească temperatura din salon şi să încerce să scadă umiditatea sau să dea jos peretele şi să trateze cauza igrasiei“, este sfatul unui auditor energetic pentru cei din Secţia de neurologie sau, mai bine spus, pentru cei care iau deciziile în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS