18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLună plină cu raportări fictive în sistemul medical din Dolj

Lună plină cu raportări fictive în sistemul medical din Dolj

Controalele efectuate pe parcursul lunii noiembrie de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj la furnizorii de servicii medicale din judeţ cu care se află în relaţie contractuală au scos la iveală o serie de nereguli. În total, au fost întreprinse 33 de acţiuni de control, potrivit raportului prezentat de CAS Dolj, în multe cazuri depistându-se servicii raportate ca efectuate la persoane care figurau în perioada respectivă ca internate în spital. Asta, pe lângă permanenta problemă cu prescripţiile medicale compensate 90% acordate pensionarilor care apar în evidenţele ANAF cu venituri impozabile, fapt care duce la imputarea diferenţei nelegale de 40% fie pensionarilor, fie medicilor prescriptori.
În urma verificărilor, unii medici de familie s-au ales cu avertisment scris pentru că nu au respectat regimul formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate (completare corectă şi la zi), iar la alţii au fost identificate consultaţii la pacienţi care figurau ca internaţi în spital, aceste servicii urmând să le fie imputate medicilor care le-au raportat eronat. Şi la controalele operative privind realitatea serviciilor medicale raportate de medici s-a constatat că au fost raportate consultaţii pentru pacienţi care se aflau internaţi în spital, şi aici impunându-se măsura de imputare a acestor servicii.
Două controale s-au efectuat în noiembrie şi la furnizorii de servicii paraclinice, depistându-se faptul că un laborator a raportat efectuarea unor investigaţii în baza unor bilete de trimitere care şi-au încetat valabilitatea, deoarece în acea perioadă pacienţii s-au internat în spital, fară să mai efectueze acele investigaţii. În acest caz, CAS a precizat că valoarea investigaţiilor paraclinice raportate în baza biletelor invalide se va recupera de la furnizorul verificat şi de la pacienţii care au declarat pe propria răspundere că nu au fost internaţi în spital pe perioada de valabilitate a biletului de trimitere.

Un privat raporta consultaţii la pacienţi internaţi în spitale de stat

Au fost efectuate, de asemenea, controale la două spitale, constatându-se în cazul unuia că nu au fost respectate obligaţiile cu privire la completarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate (foi de observaţie clinică generală, fişe de spitalizare de zi, bilete de ieşire, deconturi de cheltuieli). Spitalul a fost sancţionat cu imputarea sumei calculate prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferentă lunii în care s-au descoperit deficienţele. Şi Spitalul Căi Ferate Craiova a fost urecheat de CAS Dolj în urma unui control inopinat efectuat la sesizarea unui asigurat, pentru că unitatea nu elibera decontul de cheltuieli la externare pacienţilor internaţi.
Totodată, în urma unui control operativ la un furnizor privat de servicii medicale, privind realitatea serviciilor de spitalizare de zi raportate în luna octombrie 2013, reprezentanţii Casei judeţene au constatat că au fost raportate consultaţii pentru pacienţi care se aflau internaţi în alte unităţi spitaliceşti, „urmând ca aceste consultaţii să fie imputate furnizorului care le-a raportat eronat“.
Şi farmaciile au fost prinse în ofsaid, la două din cele şase controlate observându-se că nu au respectat obligaţia contractuală conform căreia, în cazul în care nu deţin în stoc medicamentele de pe reţetă, aprovizionarea cu acestea trebuie să se facă numai la solicitarea scrisă a pacientului. Ambele farmacii au primit avertisment. Cu avertisment s-a ales şi un medic din ambulatoriul de specialitate, la care s-a constatat că a eliberat concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS