20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEmil Boroghină, fondatorul Festivalul Shakespeare, a primit premiul ediției 2024

Emil Boroghină, fondatorul Festivalul Shakespeare, a primit premiul ediției 2024

Emil Boroghină, fondatorul Festivalului Internațional Shakespeare, a primit joi seara, în debutul ediției 2024, premiul Festivalului, în aplauzele prelungi ale unei săli pline, la 30 de ani distanță de la prima ediție.

Distincția i-a fost înmânată lui Emil Boroghină de către directorul Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman. Juriul care a decis ca premiul acestei ediții să meargă la fondatorul Festivalului a fost format din Alexandru Boureanu, directorul Teatrului Național Craiova, Vlad Drăgulescu, directorul Festivalului Shakespeare, și Michael Dobson, directorul Institutului Shakespeare de la Stratford-upon-Avon, unul dintre cei mai cunoscuți shakespearologi din lume și el însuși distins cu premiul festivalului în anul 2020.

Emil Boroghină, vizibil emoționat la primirea distincției

Fondatorul festivalului a ținut un discurs vibrant, pe alocuri cu vocea gâtuită de emoții, care a început cu un lung șir de mulțumiri și s-a încheiat cu un mesaj aparte pentru „colegii mai tineri”: ca acest moment să fie o dovadă că, într-o zi, „după o viață ca soldat, oricine poate obține un baston de mareșal. Iar atunci când îl primești, să ai grijă ce faci cu el”.

Emil Boroghină. Foto: Cosmin Stoian, fotograf oficial Festivalul Shakespeare – 2024

Emil Boroghină a reușit să construiască, de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, în 1994, un eveniment de talie mondială, care a atras de-a lungul anilor la Craiova cei mai mari regizori ai lumii și a construit un autentic brand cultural.

La ultimele ediții, Emil Boroghină a pasat ștafeta organizării festivalului către directorul artistic al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Vlad Drăgulescu.

Momentul a avut loc la finalul spectacolului Furtuna, al Teatrului Ivan Vazov din Bulgaria, regizat de reputatul Robert Wilson.

Festivalul continuă până pe 26 mai, cu spectacole de teatru atât indoor, cât și în aer liber, concerte și numeroase alte manifestări. Mai multe detalii despre program pot fi găsite aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS