19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCunoaşte-ţi candidaţii la alegerile parlamentare! (II)

Cunoaşte-ţi candidaţii la alegerile parlamentare! (II)

Gazeta de Sud continuă campania de informare a cititorilor cu date despre candidaţii la alegerile parlamentare din Dolj. Astăzi îi vom prezenta pe candidaţii la Camera Deputaţilor din colegiile 3 şi 4 şi pe cei care doresc un fotoliu de senator pe colegiul 2, care au cele mai multe şanse la vot. Mai tineri sau mai în vârstă, mai bogaţi sau mai săraci, candidaţii vin în faţa alegătorilor cu experienţe diferite, unii dintre ei gustând deja aerul tare al funcţiei de parlamentar.

În Colegiul 3, Ionuţ Stroe de la USL vrea încă un mandat de deputat. În 2004 a fost ales consilier local pe listele PNL, la 25 de ani. În 2005, a ajuns director al Direcţiei Judeţene pentru Tineret Dolj, iar în 2007 a fost numit director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret, din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. La alegerile parlamentare din 2008 a câştigat colegiul 3 şi a ajuns deputat, demnitate pe care o mai vrea o dată. Stroe nu este un demnitar bogat, cel puţin conform declaraţiei sale de avere. Nu are casă sau apartament, nu are terenuri, are un card de salariu cu 6.000 de lei şi un card de credit de 6.900 de lei. La capitolul datorii, Stroe a luat de la bancă un credit de aproape 50.000 de euro, scadent în 2040. Contracandidatul său din partea ARD este Laurenţiu Mândrea, preşedintele PNŢCD, filiala Dolj, partid care face parte din Alianţa România Dreaptă. Este singurul loc la nivelul judeţului cedat de PDL unui membru de alianţă. Mândrea lucrează ca director la o societate comercială, are un autoturism, nu are casă, nu are teren, după cum scrie în declaraţia de avere. Cel mai bogat candidat la Camera Deputaţilor din colegiul 3 este Ionel Pană de la PP-DD. Fost consilier judeţean, actual consilier local, director în cadrul Electrica, Pană are o avere considerabilă şi un salariu pe măsură, tot în domeniul energetic. A moştenit zece hectare de teren agricol în Dolj şi două apartamente, iar un alt apartament este cumpărat. Pană a investit în titluri la două fonduri de investiţii şi în acţiuni la Alro, SIF Oltenia, Transelectrica şi Transgaz. Este acţionar la două firme inactive, membru în Consiliul de Administraţie de la SC Avioane SA, iar în prezent lucrează la Transelectrica, sucursala Craiova, unde primeşte un salariu lunar de peste 8.000 de lei.

Gust mai vrea o dată

Trecem mai departe, la colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor, acolo unde se duelează trei tineri, dintre care unul cu experienţă în parlament. Începem cu Florentin Gust, parlamentar PSD şi candidat din partea USL, cunoscut traseist politic şi fost lider al studenţilor din Universitatea din Craiova, locul de unde şi-a început ascensiunea în politică. Gust este finul lui Mircea Geoană, cel care l-a şi introdus în politică. După ce a ieşit deputat pe listele PSD în 2008, Gust s-a înscris în PC în 2011. Nu a stat mult aici şi s-a despărţit de conservatori, devenind independent pentru puţin timp. În martie 2012, a prins drag de PDL şi s-a înscris în partid pentru ca, după numai câteva luni, să se întoarcă în PSD. Gust a intrat în conflict cu preşedintele organizaţiei PSD Dolj, Ion Prioteasa, pe care l-a criticat, dar are susţinere de la Bucureşti. Gust este patron de bar pe strada Calea Bucureşti din Craiova, are o casă de locuit de 143 de metri pătraţi, un autoturism şi niscaiva datorii pe la bănci. Contracandidatul său din partea ARD este Dorin Mărgărit de la PDL. Fost consilier local în Craiova în perioada 2008-2012, Mărgărit a ocupat funcţia de director al Casei de Cultură a Studenţilor. Ca avere, Mărgărit are un apartament şi un spaţiu comercial pe Calea Bucureşti, un autoturism, bijuterii de 8.000 de euro, în conturi deţine aproape 70.000 de lei, iar din chirii a obţinut 16.000 de euro. Un alt tânăr, Ursu Andrei-Tudor, de la PP-DD, vrea să fie şi el deputat. În prezent, consilier judeţean, Ursu nu s-a făcut remarcat deocamdată în politică. Este totuşi vicepreşedinte al PP-DD Dolj şi acţionar la o firmă din Bucureşti şi membru al unui CAR, acolo unde ocupă şi funcţia de casier.

Preotu… cu patru case

La Senat, colegiul 2, lupta se dă între Mihai Fifor (USL), Dan Adrian Cherciu (ARD) şi Gheorghe Preotu (PP-DD), fost PDL. Mihai Fifor a trecut prin mai multe funcţii la nivelul administraţiei locale şi centrale. Din 2005, a fost managerul Muzeului Olteniei, apoi a fost numit pentru câteva luni secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor în 2009, s-a întors la Muzeul Olteniei, pentru ca în 2012 să ajungă din nou secretar de stat. Fifor încearcă să obţină mandatul de senator din postura de preşedinte al PSD Craiova, având susţinerea şefului organizaţiei judeţene a PSD. La avere, Fifor nu excelează. Deţine o casă de 150 de metri pătraţi, a înstrăinat fără bani o maşină de peste 300.000 de lei şi s-a împrumutat la bancă de peste 17.000 de euro.
Fost şi actual consilier local, Dan Adrian Cherciu (ARD) este un om de afaceri din Craiova, acţionar şi administrator la societatea Polisea şi preşedintele comisiei economice a PDL la nivel judeţean. Cherciu s-a remarcat în administraţie prin contrele cu fostul primar Antonie Solomon. Cherciu deţine 700 de metri pătraţi de teren intravilan primit donaţie şi 1.400 de metri pătraţi în localitatea Leamna de Jos. Tot prin donaţie a primit şi două case de locuit, iar pe terenul de la Leamna şi-a construit o casă de vacanţă.
Candidatul cu cea mai mare avere este de departe Gheorghe Preotu, de la PP-DD, fost consilier judeţean PDL în mandatul trecut. Preotu este director general al firmei Previmet Impex, firmă care produce foarte mulţi bani pentru familia candidatului. De exemplu, Preotu a declarat în conturi aproape trei milioane de lei, 10.000 de dolari şi peste 360.000 de euro. El precizează că parte din bani provin din dividendele ridicate de soţie de la firmă. În plus, tot soţia sa a împrumutat firma cu suma de două milioane de lei. Preotu a câştigat şi din închirierea unei case pe strada Caracal din Craiova şi primeşte de la stat o pensie de 3.000 de lei pe lună. Deţine patru case, dintre care trei în Craiova şi a moştenit 20 de hectare de teren în Vâlcea. Pe lângă acestea, candidatul a câştigat 25.000 de lei şi din activităţi agricole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS