15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024

Percepţii diferite

Expresiile faciale sunt numite „limbajul universal al emoţiei“, însă, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Experimental Psychology, persoanele din diferite culturi percep bucuria, tristeţea sau mânia într-un mod unic. Aceste diferenţe ar putea fi cauza neînţelegerilor interculturale.
„Odată cu realizarea acestui studiu, am dorit să demonstrăm că oamenii din diverse culturi percep expresiile faciale în mod diferit. Asiaticii din est şi caucazienii occidentali percep în mod diferit o faţă care exprimă mânie sau una care exprimă bucurie“, a spus cercetătoarea Rachel Jack de la Universitatea din Glasgow.
Deşi studiile anterioare susţineau ideea potrivit căreia expresiile feţei nu diferă de la o cultură la alta, acest nou studiu a demonstat contrariul. „O reprezentare mentală a unei expresii faciale este imaginea pe care o vedem cu ochii minţii atunci când ne gândim la ceva ce pare a fi o faţă supărată sau veselă. Reprezentările mentale sunt modelate de experienţele noastre trecute şi ne ajută să ştim la ce să ne aşteptăm atunci când interpretăm anumite expresii faciale“, a mai spus Jack.
15 chinezi şi 15 caucazieni care trăiesc în Glasgow au participat la acest studiu. Ei au fost rugaţi să privească feţe care exprimau o emoţie neutră şi care se modificau la întâmplare pe ecranul unui calculator, apoi a trebuit să clasifice expresiile faciale în diverse categorii: bucurie, tristeţe, surpriză, teamă, dezgust sau mânie. Răspunsurile le-au permis experţilor să identifice caracteristicile faciale pe care participanţii la studiu le-au asociat fiecărei emoţii. Studiul a scos la iveală faptul că participanţii chinezi se foloseau mai degrabă de ochi pentru a-şi reprezenta expresiile faciale, în timp ce caucazienii din Occident se bazau pe sprâncene şi gură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS