32.8 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârg de produse handmade la Craiova

Târg de produse handmade la Craiova

Craiova este gazda unui târg de produse handmade. Evenimentul, intitulat „Bizarre Bazaar“, se desfăşoară în perioada 10-12 aprilie în English Park. „Este vorba de o expoziţie cu vânzare de obiecte lucrate de mână. Ideea unui astfel de târg mi-a venit căutând bijuterii şi vrând să ies puţin din tiparele bijuteriilor de serie. Pe piaţa de handmade există lucruri originale, care uneori nu sunt suficient apreciate“, a declarat Sorina Stăiculescu, organizatoarea evenimentului care îşi propune să promoveze un gen de artă puţin cunoscut în Craiova, dar şi să îi încurajeze pe tinerii artişti, printre care şi copii sau persoane cu dizabilităţi, să își cultive talentul creator şi chiar să-şi dezvolte propria afacere.
Expoziția cu vânzare „Bizarre Bazaar“ este realizată în parteneriat cu Primăria Craiova, Muzeul Olteniei, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă. La ea participă aproximativ 20 de artişti plastici atât din Craiova, cât şi din ţară, care le oferă vizitatorilor o gamă largă de produse, de la păpuşi, covoare, caricaturi, portrete, până la pantofi, genţi, obiecte vestimentare, toate create manual. Cel mai bine reprezentate sunt însă bijuteriile. Printre creatorii de bijuterii prezenţi la eveniment se numără şi Denisa Coteanu, din Craiova. „Fac bijuterii lucrate manual din lut polimeric. Mă inspir din natură. Eu realizez în special bijuterii cu motive florale. Am început în urmă cu cinci ani, în timpul facultăţii. Era mai mult un hobby, din dorinţa de a-mi accesoriza ţinutele. Eu am terminat Facultatea de Limbi străine“, a precizat Denisa Coteanu.

Produse pentru iubitorii de artă populară

Printre obiectele expuse la târg se numără şi covoarele olteneşti. „Durează cam trei săptămâni sau chiar o lună să fac un covor. Vara, de obicei, durează mai mult pentru că am mai multă treabă şi în curte. Meseria asta am învăţat-o la 20 de ani, la Secţia de covoare din Băileşti. E o meserie frumoasă“, a declarat, pentru Gazeta de Sud, Ioana Ghergu, din comuna Giurgiţa. Aceasta a explicat că, înainte de Revoluţie, foarte multe familii comandau astfel de covoare pentru zestrea fetelor. Acum însă, numărul celor care mai solicită astfel de obiecte de artă este în scădere. Iubitorii de artă populară pot achiziționa de la târg şi păpuşi îmbrăcate în straie specifice zonei Olteniei. „Sunt păpuşi aplicate pe bucăţi de cergă, pe pânză de sac şi de in, pe care le-am înveşmântat în costume populare olteneşti. Eu recondiţionez costume populare pentru echipa de dansuri de la Căminul cultural din Giurgiţa şi cum unele piese din port sunt vechi şi nu mai pot fi recondiţionate, le folosesc pentru a crea aceste mici costume“, a declarat Mihaela Tomescu.

Ateliere de creaţie

Pe perioada Târgului „Bizarre Bazaar“ vor avea loc două ateliere de creaţie ce se vor adresa copiilor. Micuţii vizitatori vor învăţa să picteze pe sticlă, să confecţioneze păpuşi ori să încondeieze ouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS