24.8 C
Craiova
miercuri, 19 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalSilviu Lung: „România poate termina grupa de la EURO pe primul loc, dar şi pe ultimul“

Silviu Lung: „România poate termina grupa de la EURO pe primul loc, dar şi pe ultimul“

Fostul portar al Craiovei Maxima, Silviu Lung. a declarat că naţionala pregătită de Edward Iordănescu poate încheia grupa E, de la EURO 2024, atât pe prima poziţie, cât şi pe ultima. Acesta este totodată convins că jocul tricolorilor va fi altul decât în ultimele două partide de pregătire, cu Bulgaria şi Liechtenstein, ambele încheiate cu scorul de 0-0.

„Ce pot să vă spun despre şansele din grupă… Eu zic că în grupa asta poţi termina şi pe primul loc, dar şi pe ultimul. Depinde de ziua pe care o prinzi, de mobilizarea care va fi înainte de meci, de şansele pe care le vom avea. Micile detalii probabil că vor face diferenţa. Dar eu cred că o altă faţă va avea România la Campionatul European vizavi de ultimele două meciuri de pregătire“, a declarat Lung, pentru Agerpres.

Întrebat dacă tricolorii s-au menajat în aceste ultime două meciuri de pregătire de dinaintea europeanului, Lung a spus da. El a punctat că pentru jucători e un gest reflex având în vedere importanţa partidelor de la EURO.

„E în subconştientul tău să te menajezi, chiar dacă vrei să câştigi. Probabil că gândeşti: ‘am muncit atât, am obţinut o calificare’… Şi la un campionat european toţi ochii sunt pe tine. Poţi să faci un campionat european foarte bun şi să mergi la echipe mult mai bune. Ai alte perspective pe plan fotbalistic, dar şi pe plan personal. Poţi schimba foarte multe în viaţă“, a completat fostul internaţional român.

De Belgia se teme cel mai tare

Silviu Lung consideră că Belgia reprezintă cel mai puternic adversar al României la EURO 2024 şi o vede jucând semifinala competiţiei. Cât despre trofeu, acesta crede că jucătorii Franţei vor fi cei care-l vor ridica.

„Fără discuţie, Belgia este cel mai periculos adversar pe care îl vom întâlni. Eu zic că luaţi ca grup, ca valoare intrinsecă, formează o echipă redutabilă. Eu cred că vor fi în primele patru la Europene. Au jucători foarte buni, mai ales de la mijloc în sus. Sincer, nu ştiu ca procentaj ce şanse are România să iasă din grupe, de vreme ce v-am zis că poate termina şi prima şi ultima. Vă daţi seama că îmi este greu să dau un procentaj. Mi-aş dori să văd un fotbal plăcut şi până la urmă cel mai bun să câştige“, a explicat Lung.

„Generaţia care a fost la Europenele de tineret din 2019 a ajuns uşor, uşor, din speranţă, să devină certitudine, chiar dacă nu sunt la cluburi mari. Dar, oricum, au început să joace titulari, uşor, uşor s-au maturizat şi au început să creadă în forţele proprii. Au creat un grup foarte unit şi probabil că ăsta este atuul principal. Eu mi-aş dori foarte mult să aibă succes acest grup. Să ştiţi, meciurile amicale nu seamănă cu cele oficiale. Eu cred că depinde de cum vor începe prima partidă. Dacă vor face un rezultat pozitiv cu Ucraina, probabil că vor fi pe un munte de încredere pentru următoarele două jocuri. E adevărat, toate meciurile sunt importante, dar primul meci îţi poate da o încredere enormă“, a adăugat Silviu Lung.

„În ’84 a fost o organizare extraordinară“

Fost component al naţionalei României la CE din 1984, Silviu Lung a rememorat momentele participării la competiţia din Franţa.

„Întotdeauna, peste tot, există emoţii, dar sunt pozitive, mai ales când intervin lucruri noi. În ’84 a fost o organizare extraordinară, a fost o experienţă cu adevărat. Un meci jucat la CE te ridică foarte mult, iar când ajungi acolo, dai tot ce ai mai bun. Emoţii într-adevăr sunt, dar v-am spus, sunt doar emoţii pozitive şi în momentul în care intri pe teren dispar toate. Atunci se calificau doar opt echipe la Euro, eram cinci echipe în grupa de calificare. Era extraordinar de greu. Şi am avut o grupă infernală! Îmi aduc aminte, şi, cu toate astea, am reuşit să ne calificăm“, a mai spus fostul portar.

Cu 76 de prezenţe sub tricolor, Silviu Lung este unul dintre portarii de referinţă din fotbalul românesc. El are două participări la turneele finale, la Campionatul European din 1984, din Franţa, şi la Cupa Mondială din 1990, din Italia.
În vârstă de 67 de ani, Silviu Lung a evoluat la echipele Universitatea Craiova, Steaua, Logrones şi Electroputere Craiova.

El este tatăl lui Tiberiu Lung şi Silviu Lung Jr, ambii portari, al doilea încă în activitate, la Universitatea Craiova.

La turneul final al CE din Germania (14 iunie-14 iulie), România va debuta pe 17 iunie, împotriva Ucrainei, la Munchen. Apoi va mai înfrunta în Grupa E selecţionatele Belgiei, pe 22 iunie la Koln, şi Slovaciei, pe 26 iunie la Frankfurt.

Citeşte şi: Gata, vin întăririle! Mihai Rotaru: „Vom aduce 4-5 jucători“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS