18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„U“ Craiova Minimax

„U“ Craiova Minimax

Ultima stemă a Universităţii Craiova a fost desenată în 1983, după ce echipa de fotbal a ajuns în semifinalele Cupei UEFA. Arhitectul Radu Ionescu, în prezent preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) – filiala teritorială Oltenia, este unul dintre cei care au participat la realizarea siglei.
Leul a fost ales pentru că simbolizează forţa, iar într-o labă ţine o spadă. Leul era încadrat de cinci litere „U“ concentrice, aluzie la cele cinci cercuri olimpice, iar pe frontispiciu apărea inscripţia CRAIOVA, folosind aceeaşi grafică. Leul, simbol heraldic, apare pe mai mult de 15% din blazoanele nobiliare din Evul Mediu. În majoritatea cazurilor, acest animal nu este copia realităţii, ci apare stilizat, întruchipând mai multe calităţi, cum ar fi puterea, autoritatea, forţa invincibilă, curajul, demnitatea, dreptatea, iar în teologia iudeo-creştină îl reprezintă pe Hristos.
 În Orient, leul are un rol protector împotriva influenţelor răufăcătoare.

Nobila Craiova Maxima

Şi în prezent, mai multe regiuni din Belgia, Spania, Scoţia, Cehia etc. au ca simbol leul. Spre exemplu, una dintre cele  mai cunoscute embleme este cea belgiană – Leo Belgicus – un leu reprezentat din profil, ridicat în două labe, cu labele din faţă în poziţie agresivă. „Leul rampant“, cum mai este numit leul în această poziţie agresivă, apare pe foarte multe embleme. Alături de un castel, el este pe steagul provinciei Castilla şi Leon din nordul Spaniei, dar şi pe al provinciei belgiene Flandra sau pe steagurile Boemiei, Scoţiei şi Angliei în diverse perioade istorice etc. Simbolul apare şi pe actuala stemă a Olteniei, dar şi pe cea veche. Limba lungă, roşie şi blana cârlionţată sunt alte caracteristici comune ale acestui simbol heraldic.
Leul oltenesc de pe sigla Universităţii Craiova are în laba dreaptă din faţă o spadă, iar sub laba stângă din spate o minge de fotbal. Asocierea dintre mingea de fotbal şi leul heraldic din stema Olteniei venea să sublinieze calităţile prin care generaţiile lui Oblemenco şi Balaci ne-au făcut cunoscuţi în Europa.
Ei au construit prin muncă tot ceea ce România fotbalistică numeşte Craiova Maxima. Leul rampant venea să înnobileze munca generaţiei de aur a Craiovei fotbalistice, având şi o tradiţie fotbalistică, apărând pe stema unor cluburi puternice din marile campionate ale Europei: Chelsea FC, Middlesbrough FC, Sunderland AFC, Aston Villa, Glasgow Rangers, Dundee United, Sporting Lisabona, IFK Göteborg, Bayer Leverkusen sau Olympique Lyonnais.
Lei stilizaţi sunt pe emblemele echipelor de fotbal ale Angliei, Scoţiei şi Spaniei.

Generaţia Minimax

În mai 2011, Adrian Mititelu a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) sigla „FC Universitatea Craiova“, pe numele copiilor săi, Liana-Gabriela Mititelu şi Gigi-Adrian Mititelu. Această marcă este însoţită şi de o reprezentare grafică. Leul din siglă nu seamănă cu cel din sigla tradiţională a Universităţii Craiova, care face legătura cu istoria Olteniei.
Leul lui Mititelu este mai grăsuţ şi seamănă ca mod de abordare cu leişorii din benzile desenate sau din desenele animate difuzate pe canalul Minimax. Nici celebra spadă pe care leuşorul o ţine într-o labă nu seamănă cu cea veche, ci pare mai degrabă un pumnal, cu o lamă nu mai lungă de 30-40 de cm. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII