15.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE- Ioan Niculae: Grupul InterAgro este subminat de Parchet; firmele colaboratoare nu ne mai răspund

UPDATE- Ioan Niculae: Grupul InterAgro este subminat de Parchet; firmele colaboratoare nu ne mai răspund

Patronul grupului InterAgro, Ioan Niculae, a declarat, luni, la ieşirea din sediul DIICOT, că Parchetul complotează şi încearcă subminarea activităţii companiilor sale, precizând că acuzaţiile aduse la adresa lui, de complot şi subminare a economiei naţionale, reprezintă un abuz.

Ioan Niculae a dat o scurtă declaraţie la ieşirea din sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, spunând că nu poate înţelege de ce doar activitatea InterAgro este cercetată de procurori şi arătând că acest grup de firme este singurul pe piaţa românească, la ora actuată, cu capital integral privat românesc.

"Cred că este vorba de un parteneriat public-privat între un organ al statului care se numeşte Parchetul General şi televiziunile care sunt publice şi private, şi asistaţi în direct la un eveniment relativ istoric pentru România astăzi. Cum poate fi distrus un agent economic care a avut neobrăzarea în aceşti 20-21 de ani să se opună ideii generale că noi românii suntem numai cerşetori şi slugi şi că noi nu putem angaja, ci doar să fim angajaţi", a spus Ioan Niculae.

Omul de afaceri a adăugat că presupusul complot făcut de Parchet la adresa grupului său de firme ar fi început odată cu comunicatul dat de DIICOT în urmă cu o săptămână, prin care a anunţat demararea unei anchete ce-l vizează, fără ca lui să i se fi adus la cunoştinţă acuzaţiile.

"Începând de săptămâna trecută, cu acel comunicat al DIICOT-ului, practic toate firmele noastre, peste 27 de firme, sunt distruse. Avem combinatele chimice închise începând de la 1 ianuarie, niciuna dintre companiile private sau de stat care vând gaz nu mai răspunde solicitărilor InterAgro. Suntem într-o situaţie extraordinar de delicată din punct de vedere economic şi, practic, aţi asistat la subminarea unui agent economic care încă mai rămăsese cu capital privat românesc", a mai spus Niculae.

În finalul declaraţiei, Ioan Niculae a arătat că nu poate înţelege de ce conform aceloraşi prevederi legale în baza cărora a fost demarată această anchetă privind grupul său de firme nu sunt cercetate şi numeroase alte firme de profil, aproximativ o sută, care au capital privat străin.

Avocaţii lui Niculae au confirmat faptul că procurorii i-au adus acestuia la cunoştinţă învinuirile din acest doar, respectiv de complot şi subminarea economiei naţionale.

Ioan Niculae a venit, luni, la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul privind subminarea economiei naţionale, în care sunt cercetaţi 40 de foşti şi actuali şefi din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro să obţină mari cantităţi de gaze la preţ subevaluat.

"Asistăm la subminarea economiei naţionale, o mică părticică din ea, la un agent economic". "Dar nu noi am făcut-o, ei o fac cu noi. Nu am văzut acuzaţiile", a spus Ioan Niculae la intrarea în sediul DIICOT.

Totodată, la DIICOT s-a prezenta şi Darius Meşca, secretar de stat pentru energie în Ministerul Economiei în perioada 2005-2009, cercetat în acest dosar.

Darius Meşca a plecat de la sediul DIICOT fără să facă declaraţii.

Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ANRE sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat, în 4 ianuarie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Astfel, a fost începută urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva omului de afaceri Ioan Nicolae, Marin Mirea – administrator la Interagro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor, Viorel Palaşcă – secretar de stat pentru politica industrială MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meşca – secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Şerban – secretar de stat pentru energie şi resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănăţeanu – director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu – vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, este pus sub urmărire penală şi Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Nicolae şi administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a deţinut funcţia de secretar de stat în 2005 în MECMA.

Este anchetată şi Ioana Apan – director general adjunct, secretar general adjunct în MECMA, fiind numită preşedinte AGA a SNGN Romgaz în 23 iulie 2007, funcţie deţinută până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată preşedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioadă de patru ani.

Anchetatorii i-au pus sub acuzare şi pe Marius Untescu – şef serviciu în cadrul MECMA, numit în 7 aprilie 2005 membru în AGA Romgaz, până la 10 februarie 2009, Adriana Oros – consilier MECMA-OSPI, numită în AGA în 10 februarie 2009, Monica Mitu – consilier MECMA, numită în AGA în 10 octombrie 2009.

Totodată, în dosar sunt urmăriţi penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionaşcu, Gheorghe Dîmbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sărdan, Maria Mateş, Ioan Floin Iagăr, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobotă, Ioan Marius Sabău, Viorica Bordeiu, Iulia Săcălean, Mihaela Rusu, Radu Dan Păltan, Ionuţ Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica.

Activitatea acestor persoane a fost monitorizată de către ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, care au sesizat Direcţia de Investigaţii a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu privire la faptul că la nivelul SNGN Romgaz SA Mediaş, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi SC InterAgro SA Bucureşti, începând cu anul 2005, s-a constituit o grupare infracţională formată din funcţionari publici şi oameni de afaceri care, prin influenţă şi exercitare intenţionat defectuoasă a atribuţiilor specifice funcţiilor, "acţionează în mod concertat în vederea păgubirii financiare a societăţii naţionale, punând astfel în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor natural", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Procurorii DIICOT susţin că cei 40 au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional".

Procurorii au mai precizat că activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, "cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, senator PNL, a solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată DIICOT, să fie audiat în dosarul Romgaz, pentru clarificarea situaţiei, solicitând însă ca în aceeaşi cauză să fie audiaţi şi premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu.

Vosganian precizează că scrisoarea sa este prilejuită de declanşarea cercetării penale pentru un mare număr de funcţionari din cadrul Romgaz SA şi al Ministerului Economiei, pentru perioada 2005-2010, sub învinuirea de complot pentru subminarea economiei naţionale.

Conform acestuia, este o ipoteză "halucinantă şi neverosimilă" situaţia "potrivit căreia, timp de şapte ani, mai toată conducerea unui minister reprezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi una dintre cele mai puternice companii româneşti au fost lăsate să comploteze nestingherite pentru subminarea economiei româneşti, ba chiar au fost încurajate, începând cu 2009, în forma agravantă a acţiunile lor criminale, de acte normative semnate de prim-ministrul Guvernului, aprobate prin lege de o majoritate parlamentară copleşitoare şi promulgate de preşedintele ţării, acte normative aplicate, la rândul lor, neabătut, până la ultimele lor consecinţe".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS