22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHenri Coandă, sărbătorit la Perişor

Henri Coandă, sărbătorit la Perişor

Un secol, atât a trecut de când Henri Marie Coandă a prezentat la al doilea Salon Internaţional Aeronautic de la Paris 1910 primul avion cu propulsie reactivă – de fapt, un avion cu reacţie, fără elice, numit convenţional Coandă-1910. În timpul unei încercări de zbor din decembrie 1910, pe Aeroportul Issy-les-Moulineaux de lângă Paris, aparatul pilotat de Henri Coandă a scăpat de sub control din cauza lipsei lui de experienţă, s-a lovit de un zid de la marginea terenului de decolare şi a luat foc. Din fericire, Coandă a fost proiectat din avion înaintea impactului, alegându-se doar cu o spaimă şi câteva contuzii minore pe faţă şi pe mâini.

Inventatorul a fost omagiat printr-un zbor demonstrativ

Chiar dacă au trecut 100 de ani de la acel moment, acest pioner al aviaţiei a rămas în sufletul românilor, care l-au sărbătorit ieri la Perişor, comuna în care inventatorul îşi petrecea vacanţele la bunici – Mihalache şi Theodora Coandă, arendaşi pe moşia Perişorenilor.
„Cei 100 de ani de împlinesc, de fapt, pe 16 decembrie. Pentru că am dorit însă să-l sărbătorim pe Henri Marie Coandă şi printr-un zbor demonstrativ pe cerul Perişorului, a trebuit să alegem o dată în care vremea să ne permită o astfel de manifestare“, a declarat comandor aviator Mitică Mirea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), Filiala Craiova, unul dintre coorganizatorii evenimentului. De asemenea, cu această ocazie, a avut loc lansarea cărţii „Henri Coandă, expresie a spiritului creator românesc pe plan universal“, de Gh. Zarioiu şi Ion Popa, şi au fost depuse coroane de flori din partea participanţilor la eveniment.
„Am decis să sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la primul zbor al avionului cu reacţie construit şi pilotat de Henri Coandă la Perişor pentru că savantul şi-a petrecut aici o mare parte din copilărie şi a rămas cu sufletul aproape de acest loc – înainte de a muri, a cerut să vină aici, să vadă locul copilăriei sale şi a donat o sumă de bani pentru comună“, a precizat Marian Nicola, preşedintele Asociaţiei pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Oltenia (ATRECO), coorganizator, care a anunţat că Rotary Club România va oferi cu această ocazie o bursă de 10.000 de lei/an, timp de patru ani, pentru un copil care va dori să urmeze o carieră în domeniul aviaţiei.

2010, anul comemorării lui Coandă

Evenimentul de ieri a fost organizat de Primăria Perişor împreună cu ARPIA, cu ATRECO şi cu Şcoala cu clasele I-VIII „Henri Coandă“ din localitate. Această manifestare are loc la două săptămâni de când dr. Patrick Planahan, unul dintre colaboratorii savantului, a venit la Perişor pentru a cunoaşte locurile unde a copilărit inventatorul şi va fi urmată de o serie de evenimente prin care organizatorii încearcă să amintească de geniul şi personalitatea lui Henri Coandă. Luna viitoare, membrii ARPIA se vor întâlni cu o serie de grupuri de elevi, iar în luna noiembrie vor fi organizate vizite ale grupurilor de simpatizanţi la Muzeul „Henri Coandă“. În plus, pe 16 decembrie, la Muzeul „Henri Coandă“ din Perişor se va expune o replică la scara 1:1 a avionului Coandă-1910, realizare a ARPIA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII