32.8 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAventura înfiinţării unei firme

Aventura înfiinţării unei firme

Viitorii întreprinzători din România s-au trezit, fără voia lor, agenţi perceptori ai statului. Timpul necesar înfiinţării unei firme s-a lungit de trei ori, de la zece zile, la peste 30. Totul din exces de zel al angajaţilor Fiscului şi ca efect al unui ordin emis de şeful instituţiei care condiţionează constituirea unei firme de obţinerea unei adeverinţe pentru sediul social.
Potrivit unui ordin al ANAF de la sfârşitul lunii iunie 2010, firmele în curs de constituire, înainte de a depune documentele la Registrul Comerţului, trebuie să obţină de la Fisc o adeverinţă că au „sediul social” curat, mai precis, că acolo nu funcţionează şi alte firme. Măsura a fost justificată prin nevoia de a reduce evaziunea fiscală. În actul normativ se precizează că termenul pentru eliberarea adeverinţei de la ANAF este de cinci zile lucrătoare şi se prezintă şi lista cu documentele necesare. Însă, în momentul în care vor să obţină adeverinţa pentru sediu, contribuabilii află o informaţie suplimentară: contractul de închiriere a imobilului trebuie neapărat să poarte ştampila ANAF. Aşadar, viitorii antreprenori sunt nevoiţi să-l convingă pe cel de la care au închiriat sediul social să înregistreze contractul de închiriere la Fisc. Şi dacă obţinerea adeverinţei pentru înfiinţarea societăţii comerciale durează maximum o săptămână, obţinerea unei ştampile pe contractul de închiriere de la ANAF se dovedeşte a fi un demers ce durează două săptămâni. Angajaţii ANAF au argumentat ca au nevoie de acest răgaz pentru a verifica atent actele. Astfel, durata de înfiinţare a unei societăţi comerciale care era de 10 zile anul trecut, s-a prelungit cu încă 20 de zile prin ordinul ANAF.

15 taxe pentru înfiinţarea societăţii

Pentru a înfiinţa o companie trebuie plătite la Registrul Comerţului nu mai puţin de 15 taxe. Cele mai multe au o valoare modică, de 5-10 lei. O explicaţie pentru numărul mare de taxe la înfiinţarea firmelor este că astfel statul poate să dea de muncă unor angajaţi. Pe lângă taxele plătite la instituţiile statului, trebuie luate în calcul şi sumele necesare capitalului social minim – 200 de lei. În plus, dacă vreţi să apelaţi la un avocat pentru deschiderea firmei, costurile vor creşte cu cel puţin 650 de lei – 500 de lei onorariul avocaţilor şi încă 150 de lei onorarii notariale.

Lista taxelor ce trebuie plătite pentru înfiinţarea unei societăţi:
10 lei – verificare unicitate sediu social;
10 lei – verificare asociat unic;
31,5 lei – taxă de publicare în Monitorul Oficial a informaţiilor despre societăţile comerciale;
30 lei – certificat constatator;
120 lei – taxă de înmatriculare;
10 lei – taxă obţinere cazier fiscal;
20 lei – sume pentru cazier fiscal;
10 lei – taxă pentru obţinere cod unic de înregistrare;
10 lei – transmitere declaraţii către autorităţi;
10 lei – transmitere acte pentru publicare în Monitorul Oficial;
10% din taxele de registru – fond pentru finanţarea cheltuielilor cu Buletinul Insolvenţei;
50% din taxele de registru – fond pentru lichidarea societăţilor comerciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS