19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerea „Cearşaful“

Afacerea „Cearşaful“

Pe perioada manageriatului Cristinei Calangiu, Spitalul de Urgenţă Craiova a plătit sume consistente ca să… închirieze cearşafuri. Noua conducere a unităţii sanitare se gândeşte să renunţe la această metodă.

Prea puţini pacienţi ai Spitalului de Urgenţă Craiova ştiu că, de doi ani încoace, cearşafurile pe care stau nu sunt ale unităţii sanitare, ci sunt închiriate de la diverse firme. Actuala echipă managerială ia în calcul renunţarea la acest sistem şi achiziţionarea de cearşafuri.

În 2009, preţ dublu faţă de 2008

În 2008, Spitalul de Urgenţă Craiova a închiriat lenjeria de la firma SC BEST CLEAN SRL Bucureşti. Pentru circa opt luni (perioada mai – decembrie 2008), unitatea sanitară a plătit 31.881 de lei pentru închirierea a 2009 seturi de lenjerie (cearşaf pat + cearşaf plic + faţă de pernă). Potrivit calculelor spitalului, asta ar însemna 1,98 lei / lună chiria pentru fiecare set de lenjerie.
În 2009, tot în urma unei licitaţii, s-a decis închirierea a 2.200 de seturi de lenjerie de la firma SC DIMI MAN CONF SRL din Neamţ, judeţul Bistriţa. Contractul este valabil pentru perioada 23 aprilie – 31 decembrie 2009, cu posibilitate de prelungire pe maximum patru luni în 2010. Suma pe care spitalul o plăteşte lunar, pe tot parcursul acestui an, doar pentru închirierea cearşafurilor va fi de 8.875 de lei (inclusiv TVA). Asta înseamnă o chirie de 4,03 lei pe lună pentru fiecare set de lenjerie – de două ori mai scump decât în 2008.

Chiria pe un an, cât o lenjerie nouă

Fosta conducere a Spitalului de Urgenţă Craiova considera că închirierea cearşafurilor era chiar rentabilă pentru unitatea sanitară, deşi recunoaşte că la aceiaşi bani achitaţi pentru chiria pe un an putea să cumpere lenjerie pentru tot spitalul.
„În baza unui studiu de piaţă, în urma ofertelor analizate şi cunoscând preţurile pe care alte unităţi le-au practicat la achiziţionarea de lenjerie, s-a constatat că preţul unui set de lenjerie complet variază între 50 şi 80 de lei. Dat fiind faptul că acest contract este încheiat pe un an, rezultă un cost anual per set de lenjerie de 48,36 lei pentru 12 luni, mai mic decât oricare alt preţ de achiziţionare de pe piaţă“, susţinea spitalul într-un răspuns adresat Gazetei de Sud pe 20 octombrie.
Managerul de atunci, dr. Cristina Calangiu, susţinea clar că închirierea cearşafurilor este „eficientă“, bazându-se pe faptul că firma prestatoare este obligată să întreţină lenjeria dată spre închiriere şi să o înlocuiască pe cea deteriorată sau distrusă. Alt argument al directoarei era că suma investită dintr-o dată în achiziţionarea lenjeriei, „care ar fi variat între 110.000 – 176.000 de lei pentru 2.200 de seturi de lenjerie“, ar fi fost un efort financiar mult prea mare pentru spital, faţă de achitarea lunară a unei chirii de „numai“ 8.875 de lei, „rezultând în mod vizibil eficienţa serviciului contractat“.

„Ar fi mai rentabil să cumpărăm cearşafuri“

Noua conducere de la Spitalul de Urgenţă Craiova se gândeşte deja serios la cumpărarea de lenjerie, în locul închirierii.
„Încă nu am luat o hotărâre în această privinţă, pentru că nu ştim nici pe ce resurse financiare ne putem baza, dar opinia mea personală este că ar fi mai rentabil să cumpărăm cearşafuri, în loc să plătim chirie pentru ele. Fiecare secţie îşi va primi partea ei de cearşafuri şi le va avea aşa cum va şti să le îngrijească“, susţine conf.dr. Florin Petrescu, actualul manager al spitalului.
Dr. Petrescu nu exclude însă o prelungire pentru câteva luni a actualului contract de închiriere a cearşafurilor, până la definitivarea unei licitaţii de achiziţionare a noii lenjerii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

52 COMENTARII