15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate5.000 de hectare din Olt, „prăjite“ de seceta CEZ

5.000 de hectare din Olt, „prăjite“ de seceta CEZ

Deşi proprietarii au plătit pentru irigaţii, terenurile nu pot fi udate pentru că staţiile de pompare nu mai au reţele de alimentare cu energie electrică. 24,5 kilometri de cabluri ale CEZ sunt casate, iar irigatorii ar trebui să tragă reţele pe banii lor.

 

Peste 5.000 de hectare de terenuri agricole din raza Sucursalei Dunăre-Olt a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) RA pentru care s-au încheiat contracte de irigaţii, localizate în cea mai mare parte în judeţul Olt, riscă să fie arse de secetă din cauza problemelor de alimentare cu energie electrică a staţiilor de pompare. Potrivit lui Constantin Cazacu, inspector-şef al unităţii de administrare Olt, reţelele de alimentare au fost deja casate. „Am discutat cu cei de la CEZ Distribuţie şi au spus că reţelele sunt casate şi nu poate fi finanţată refacerea lor. În judeţ au fost contractate pentru irigaţii peste 40.000 de hectare de teren. Circa 5.000 de hectare vor fi afectate dacă nu se găsesc urgent soluţii pentru alimentarea cu energie a staţiilor de pompare", a spus Cazacu.

Reţelele CEZ, casate

Cele mai afectate zone de lipsa reţelelor sunt Gostavăţu, Cezieni, Vădăstriţa-Potelu şi Obârşia, lungimea totală a reţelelor distruse fiind de 24,5 kilometri, conform celor implicaţi. „CEZ ar fi trebuit să refacă liniile de alimentare, însă ne-au spus că nu au prins aceste investiţii în buget. Ar trebui să aşteptăm toamna ca să prindă investiţiile în buget. Noi încercăm să găsim alte surse de finanţare, pentru că nu putem sta aşa. După ce le refacem, ori le păstrăm noi, ori le predăm CEZ. Să vedem de unde luăm banii, de la CJ sau de la minister, că aşa ni s-a promis", a spus Gigel Mocanu, directorul Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Gostavăţu. La două dintre locaţii, banii necesari s-ar ridica la 1,3 milioane de lei. Pe de altă parte, Sucursala Dunăre – Olt a ANIF RA ne-a trimis săptămâna trecută un comunicat în care atrăgea atenţia asupra problemelor de alimentare cu energie a staţiilor de pompare. La acea dată, calculele indicau zece staţii de pompare direct afectate. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în raza sucursalei au fost contractate pentru irigat circa 105.000 de hectare de teren, fiind pe locul doi în ţară după Brăila. Din luna februarie, de când au fost sesizate problemele, au fost puse sub tensiune alte cinci staţii de pompare.

La rândul său, CEZ Distribuţie susţine că pentru OUAI Dăbuleni, cel puţin, datele pentru prinderea pe investiţii a locaţiei nu ar fi fost transmise în timp util de ANIF, dar că situaţia se va rezolva. La fel se întâmplă şi la Moţăţei Gară, în timp ce alte staţii de la Gighera, Dăbuleni, Segarcea, Bârca, Măceşu au fost puse sub tensiune. CEZ îşi manifestă disponibilitatea pentru racordări, dar nu suflă o vorbă despre bugetul de investiţii pentru cei aproape 19 km de reţea incriminaţi de ANIF. În ceea ce priveşte Doljul, trebuie spus că în acest an, care se anunţă mai secetos ca precedenţii, doar 12,9% din suprafaţa Doljului va fi irigată artificial, restul de 77% depinzând de precipitaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS