17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, milionară în euro

Craiova, milionară în euro

Primăria Craiova trebuie să depună în aprilie la minister Planul Integrat de Dezvoltare, dacă mai vrea cele 100 de milioane de euro pentru investiţii în infrastructură.

 

A început numărătoarea inversă pentru distribuirea fondurilor structurale către polii urbani de creştere prin Programul Operaţional Regional – Axa 1. Autorităţile celor şapte municipii care au posibilitatea de a accesa până la 100 de milioane de euro fiecare în următorii patru ani au fost anunţate săptămâna trecută de autoritatea de implementare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, că în aprilie, cel târziu, trebuie depus Planul Integrat de Dezvoltare (PID).

Craiova, „polul“ cel mai întârziat din punct de vedere al elaborării documentaţiilor, are mult de recuperat. „Înregistrarea proiectelor şi alocarea banilor sunt condiţionate de depunerea şi avizarea PID. La minister ni s-a comunicat că până în aprilie inclusiv, PID-ul, trebuie întocmit şi aprobat pe plan local. Noi avem bine determinate proiectele pe care intenţionăm să le materializăm cu bani din Axa 1, însă la proceduri suntem în urmă. Asta se întâmplă din cauză că în Bănie nici măcar nu s-a înfiinţat «Zona Metropolitană Craiova» (asociaţie de dezvoltare intercomunitară – n.r.), singurul organism care decide asupra PID. În celelalte oraşe din program, PID-ul este finalizat“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu.

Zona Metropolitană stă pe loc din cauză că „sateliţii“ Craiovei care au hotărât să intre în asociere trag acum de timp. Primăria este însă decisă ca în februarie să înfiinţeze Zona Metropolitană, chiar prin excluderea comunelor care îi pun beţe-n roate.

Lista comună

Pe lista de finanţare POR – Axa 1 Primăria Craiova a pus 25 de obiective. Între acestea regăsim construirea celor două pasaje rutiere din centrul oraşului, reabilitarea liniei de tramvai, introducerea transportului în comun cu troleibuzul, amenajarea şoselelor ocolitoare şi a altor câteva mari artere de circulaţie, reabilitarea centrului istoric al oraşului etc. Planul Integrat de Dezvoltare trebuie să cuprindă însă şi proiectele celorlalţi membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Craiova“. „În PID trebuie nominalizate şi proiectele celorlalţi membri ai Zonei, pentru ca asociaţia să solicite fonduri inclusiv pentru acestea“, a spus arhitectul-şef al Băniei, Mircea Diaconescu. La Zona Metropolitană Craiova şi-au anunţat afilierea şase localităţi învecinate: Mischii, Şimnicu de Sus, Pieleşti, Breasta, Gherceşti şi, recent, Predeşti.

Curţile altora

Din presa regională aflăm că în alte municipii înscrise la tragerea de 100 de milioane de euro s-au înfiinţat de mult zonele metropolitane. Polii naţionali de creştere sunt Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Craiova, Ploieşti şi Timişoara. În Iaşi, de pildă, Consiliul Zonei Metropolitane a aprobat anul trecut asocierea altor cinci comune, numărul membrilor ridicându-se la 18. La nivel naţional s-a înfiinţat chiar şi o asociaţie a zonelor metropolitane, la care au aderat, între altele, Braşov, Constanţa şi Iaşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII