13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul Tăriceanu, lăsat repetent

Guvernul Tăriceanu, lăsat repetent

Mii de cadre didactice din toată ţara au protestat ieri, la Bucureşti, şi au cerut demisia Guvernului Tăriceanu, care a contestat legea prin care salariile cadrelor didactice ar trebui să se majoreze cu 50%. Şi ca situaţia să fie cu adevărat incendiară, Curtea Constituţională a decis că legea este constituţională.

Peste 15.000 de dascăli din toate colţurile ţării şi-au dat ieri- dimineaţă întâlnire în faţa sediului Guvernului României pentru a protesta faţă de umilinţele la care sunt supuşi ori de câte ori vine vorba de majorarea salariilor sau de alte drepturi pe care le cer. Învăţători, educatori, profesori sau cadre didactice universitare, veniţi cu miile la Bucureşti, au cerut la unison demisia guvernului şi aplicarea legii. Mai mult, exact în momentul în care dascălii protestau în stradă, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că prin majorarea salariilor cu 50% pentru profesori nu se încalcă legea fundamentală. Guvernul a contestat, săptămâna trecută, la CCR, legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, după ce aceasta a fost votată în unanimitate de Camera Deputaţilor, la sfârşitul lunii septembrie. Premierul Tăriceanu a primit cu „reală surprindere“ decizia Curţii Constituţionale şi a declarat că e în interesul României ca majorarea salariilor cu 50% să nu intre în vigoare. „Mă simt obligat să vă spun că voi considera cu toată responsabilitatea măsurile parlamentului şi nu voi lua în calcul decât ce este în interesul economiei României. Chiar dacă atitudinea mea este politic penalizată, cred că interesul României este ca astfel de hotărâri să nu fie puse în practică pentru că nu răspund interesului general. Vor crea o senzaţie de bunăstare o lună-două şi după aceea toată lumea va trage ponoasele de pe urma unei inflaţii galopante şi a unei crize economice spre care eu nu vreau să las România să se îndrepte“, a declarat Tăriceanu. „Nici o majorare nu poate fi aprobată dacă nu există sursele de finanţare, ceea ce este cazul nostru“, a adăugat Tăriceanu. În privinţa măsurilor pe care le poate lua guvernul, Tăriceanu a spus că „soluţiile se găsesc“, precizând că aşteaptă mai întâi să vadă dacă legea va fi promulgată.

Dascălii ameninţă cu greva generală

Ca răspuns la atitudinea pe care o afişează guvernanţii faţă de cadrele didactice, sindicaliştii din învăţământul doljean nu au decât un singur răspuns – demisia. „Am cerut demisia guvernului. Am dovedit că suntem o forţă, peste 15.000 de cadre didactice nevoite să îşi ceară, pentru a nu ştiu câta oară, drepturile în stradă. Cineva de la guvern a venit şi ne-a spus că nu este o acţiune corectă şi că am pus presiune pe Curtea Constituţională. A fost doar o suprapunere, mitingul nostru fiind programat cu mult înainte de a anunţa Curtea când va da decizia finală“, a spus Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, filiala „Spiru Haret“. Dacă guvernul va refuza să aplice legea, sindicaliştii ameninţă că vor declanşa greva generală.
„Acest guvern tembel nu are decât două alternative: fie trimite legea la promulgare, fie îşi dă demisia. În caz contrar, se va ajunge la o grevă generală de mari proporţii. Acest circ trebuie să înceteze“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII