19.4 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi de până la 30.000 lei şi confiscarea maşinii pentru aruncarea deşeurilor în locuri nepermise

Amenzi de până la 30.000 lei şi confiscarea maşinii pentru aruncarea deşeurilor în locuri nepermise

Firmele şi cetăţenii care aruncă în locuri nepermise deşeuri rezultate din construcţii, minerit, petrochimie, activităţi medicale sau cele rezultate în urma renovării locuinţei riscă amenzi de până la 30.000 de lei şi confiscarea vehiculului utilizat pentru transportul deşeurilor, a decis astăzi Guvernul.

Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României, care introduce reglementări mult mai drastice, a anunţat ministrul Mediului, Attila Korodi, la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit Hotărârii, pentru efectuarea unui transport de deşeuri periculoase este nevoie mai întâi de o aprobare de la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe a cărei rază teritorială se află instalaţia de tratare, valorificare sau eliminare a deşeurilor.

Ruta de transport se stabileşte avându-se în vedere, pe cât posibil, ocolirea oraşelor şi se face cu aprobarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului pe a cărui rază teritorială se află expeditorul.

Transportatorul este obligat să informeze Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cu 48 de ore înainte de efectuarea transportului. Pentru a evita diferite dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are datoria să notifice cu 48 de ore înainte toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi inspectoratele de poliţie din judeţele care sunt tranzitate.

Transportatorul deşeurilor periculoase trebuie să deţină echipament special şi să fie instruit asupra utilizării acestuia, precum şi pentru luarea primelor măsuri de intervenţie în cazul unei poluări accidentale. În cazul producerii unui accident în timpul transportului, transportatorul deşeurilor anunţă imediat ISU şi agenţia pentru protecţia mediului de pe raza judeţului unde s-a produs incidentul.

Deşeurile periculoase care fac obiectul transportului trebuie să fie ambalate şi etichetate. Ambalajele deşeurilor periculoase reprezintă de asemenea deşeuri periculoase.

În ceea ce priveşte transportul deşeurilor rezultate din activitatea medicală, acestea tebuie etichetate cu următoarele informaţii: datele de identificare ale unităţii sanitare, secţia sau laboratorul, cantitatea şi data transportului. Toate vehiculele utilizate pentru transportul deşeurilor periculoase din activitatea medicală sunt evaluate de Ministerul Sănătăţii, prin institutele de sănătate publică, pe baza unei metodologii ce va fi aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii. În interiorul vehiculelor, deşeurile periculoase rezultate din activitatea medicală se transportă în containere din plastic cu capac.

Hotărârea adoptată de Guvern prevede amenzi de la 3000 la 30.000 de lei. Astfel, abandonarea deşeurilor pe traseu de către transportator se sancţionează cu amendă de la 15.000 la 30.000 lei, iar transportul de deşeuri municipale efectuat de operatori neautorizaţi pentru prestarea serviciului de salubrizare în localităţi se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 de lei. În plus, noul act normativ prevede ca mijlocul de transport folosit la transportul ilegal să fie confiscat.

Hotărârea intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS