20.1 C
Craiova
joi, 24 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea, patronii staţiei GPL din Crevedia, trimişi în judecată

Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea, patronii staţiei GPL din Crevedia, trimişi în judecată

Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea, patronii firmei care deţinea staţia GPL la care s-a produs explozia de la Crevedia au fost trimişi în judecată.
Patronii implicaţi în dosarul exploziei de la Crevedia, în urma căreia cinci persoane au murit, iar alte 54 au fost rănite sunt acuzaţi de:

  • distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru,
  • neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă,
  • nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

„În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materia securității și sănătății în muncă, precum și a celor privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia, Șoseaua București-Târgoviște nr. 231, județul Dâmbovița. Astfel, a fost autorizată și impulsionată desfășurarea de activități de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum și utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condițiile inexistenței unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităților de descărcare/ încărcare GPL.

8 case distruse total și 80 distruse partial

Toate acestea s-au desfășurat într-o locație neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariției unui defect de etanșare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentrații, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncție cu o sursă eficientă de aprindere, precum și premisele propagării incendiului și producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori. Astfel, a fost cauzat decesul a 5 persoane și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradărea unor bunuri imobile (8 case distruse total și 80 distruse partial) și mobile precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora”, potrivit Parchetului general.

Prin ordonanța din data de 6 septembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparținând inculpatei persoană juridică, asupra unui imobil aparținând unui inculpat și asupra a 7 imobile aparținând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deținute de către cei doi inculpați persoane fizice în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părților civile. Din data de 28 decembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunuri mobile aparţinând persoanei jurdice, respectiv părți sociale la mai multe societăți.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Răcari.

Citește și: (VIDEO) 17 percheziții la persoane care racolau străini cărora le luau cardurile pe care apoi le goleau

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS