26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe la Parlament, la coasă

De la Parlament, la coasă

Nouă politicieni hunedoreni şi jurnalişti de la mai toate ziarele şi televiziunile din Deva au participat la prima ediţie a unui tradiţional concurs de coasă, organizat în comuna Lunca Cernii, în Ţinutul Pădurenilor. Iniţiativa organizării acestei inedite întreceri a aparţinut parlamentarului liberal, Ioan Timiş.

Neputinţe şi limite „la talpa ţării”

Iniţial, deputatul hunedorean a lansat o provocare celor doi lideri PSD şi PD-L, Mircea Geoană şi Emil Boc. Cum niciunul dintre aceştia nu a răspuns invitaţiei, locul lor a fost luat de doi parlamentari hunedoreni, pesedistul Cosmin Nicula şi liberalul Ioan Cristea. Zece coase, bătute şi bine ascuţite, câte o cute pentru fiecare şi o bucată de fâneaţă i-a aşteptat pe fiecare dintre concurenţii înscrişi la start. Alături de cei trei parlamentari, încă şase aleşi locali au pus mâna pe coasă, dovedind că funcţia politică nu are nicio legătură cu priceperea la muncile câmpului. „Vă invit să daţi drumul, să dezlegaţi caii talentelor ascunse din fiecare. Vă invit la întrecere, vă invit să râdem de neputinţele şi limitele noastre fizice. Cred că mesajul principal, esenţa acestei întruniri, nu ar trebui să fie calităţile noastre, talentul şi priceperea noastră a politicienilor, în special, în toate, ci cred că mesajul ar trebui să fie acela de a demonstra opiniei publice cât putem şi ce putem să facem împreună, jurnalişti şi politicieni loalaltă”, a spus Ioan Timiş. Deputatul liberal a iniţiat acest concurs, „la talpa ţării”, aşa cum el s-a exprimat, pentru a trage un semnal de alarmă asupra uitării care s-a aşternut peste zona comunei Lunca Cernii, o zonă binecuvântată de Dumnezeu din toate punctele de vedere. La Lunca Cernii nu există un drum de acces cu asfalt. Acolo, mai merg la şcoală aproximativ 70 de elevi, adică acelaşi număr de cadre didactice care exista în urmă cu vreo 20 de ani.

Cosaşii în acţiune

Imediat după ora 10.30, coasele au început să intre în acţiune. Juriul, format din cosaşi aleşi pe sprânceană din Lunca Cernii şi prezidat de o jurnalistă, a avut o misiune uşoară în a face departajarea. Iar, cei mai buni la cosit s-au dovedit a fi aleşii locali. „Am spus că e mai greu la Palatul Parlamentului. Prefer oricând coasa, aici, decât lucrul la Palatul Parlamentului. Dar, deocamdată, asta fac. Mă duc şi mă întorc de la Bucureşti şi fac politică, dar cea mai frumoasă activitate este una sub cerul liber, una fizică. De la talpa ţării am plecat, mă pot întoarce liniştit la talpa ţării, când termin cu distracţia asta care se numeşte politică”, şi-a comentat propria evoluţie deputatul Ioan Timiş. „A fost plăcut, am încercat să corectez şi greşelile domnului Timiş, pentru a nu face de râs Parlamentul. E greu şi în Parlament, cât şi la coasă, la Lunca Cernii. Aici se depune muncă fizică, depinde din ce punct de vedere priveşti lucrurile. Iniţiativa mi se pare lăudabilă, sper să ne întâlnim şi la ediţia a doua, de anul viitor şi să creăm o tradiţie din acest punct de vedere”, a declarat şi deputatul Cosmin Nicula. După cronometrarea fiecărui concurent în parte, sub privirile atente ale juriului care a apreciat calitatea „execuţiei” şi a „lucrării” rămase în urma fiecărui cosaş, au fost desemnaţi şi cei mai buni. Locul al treilea a revenit viceprimarului din Răchitova, Liviu Simedroni, locul secund primarului pesedist din Toteşti, Tiberiu Păsconi, iar învingător a fost declarat chiar gazda concursului. Primarul comunei Lunca Cernii de Jos, Livituc Lupulescu, membru al Partidului Democrat-Liberal, a fost primul care a intrat în concurs în urma ordinii de la tragerea la sorţi şi a fost tot primul în a opri, cel mai rapid, acele cronometrului. Porţiunea de 15 metri de fâneaţă „s-a topit” sub coasa edilului din Lunca Cernii, în ceva mai mult de un minut şi jumătate. Câţiva jurnalişti s-au încumetat şi ei, însă un lucru e cert: condeiul e un instrument mai sigur şi mai eficient în mâna acestora decât o coasă.

Vox populi, vox Dei

Premiile au fost simbolice. Fiecare participant, politician sau jurnalist, a fost răsplătit cu obiecte cioplite de meşterii din Ţinutul Pădurenilor. Linguri de lemn, solniţe, furculiţe, adevărate bijuterii artizanale au fost răsplata pentru câteva zeci de minute de muncă. Şi cum politicienii rămân tot politicieni, a fost constituit şi un miniparlament ad-hoc, care a emis şi prima lege.
Articolul 1
„Prin numărul şi calitatea participanţilor, prin mulţimea premiilor câştigate, ca şi prin focalizarea atenţiei asupra comunei Lunca Cernii de Jos putem afirma că manifestarea şi-a atins scopul. Ea poate să continue cu concursurile şi probele de spart lemne şi arat, începând din această toamnă, desigur în alte localităţi rurale”.
Articolul 2
„S-a dovedit ştiinţific, astăzi, că atât jurnaliştii, cât şi politicienii, chiar şi şefele de cabinet au în structura lor genetică însuşiri şi deprinderi de ţăran. Aceasta ne explică de ce veşnicia s-a născut la sat şi de ce peste 45 la sută din populaţia României trăieşte în spaţiul rural”.
Articolul 3
„Constatăm că, astăzi, populaţia de la Lunca Cernii de Jos s-a înmulţit cu o sută de persoane, mâine cu o mie şi într-o zi mulţi vor veni definitiv aici, să populeze zona”.
Articolul 4
„Faţă de enormul succes al concursului de astăzi, noi, organizatorii îl declarăm de acum înainte festival, care va continua, anual, în luna iulie, până la sfârşitul lumii sau până la repopularea comunei Lunca Cernii de Jos”.
Articolul 5
„Noi, ca mininiparlament înţelegător şi luminat, nu decretăm câte ştiri pozitive şi câte ştiri negative să prezinte, pe mijloacele de informare, jurnaliştii. În deplin respect al libertăţii totale de exprimare, aceştia sunt invitaţi să scrie şi să prezinte ce doresc. În consecinţă, jurnaliştii pot scrie ce doresc, dar să nu uite de Lunca Cernii de Jos.

Dată, azi, 17 iulie 2008-07-17
Aşa am grăit noi!
Vox populi, vox Dei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS