25.6 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuri de muncă multe, solicitanţi puţini

Locuri de muncă multe, solicitanţi puţini

La Bursa Generală a Locurilor de Muncă au fost 1.764 de oferte şi 550 de persoane interesate, dintre care doar 44 au fost angajate.

 

 

 

Agent asigurări, lucrător în construcţii, şofer, lucrător în domeniul textilelor, operator calculator, secretară sau inginer sunt doar câteva dintre posturile oferite ieri doljenilor la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Deşi iniţial îşi anunţaseră intenţia de participare 39 de firme (care urma să pună la dispoziţia doljenilor 1.598 de locuri de muncă), la acţiunea care s-a desfăşurat în Casa de Cultură a Studenţilor s-au prezentat 45 de societăţi. „Oferta a cuprins peste 1.764 de locuri de muncă în domeniile: alimentaţie publică, asigurări, prestări servicii, construcţii, confecţii, industria construcţiilor de maşini“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), instituţia care a organizat evenimentul.

 

Posturile în armată, la mare căutare

 

Locurile de muncă pentru soldat voluntar, puse la dispoziţie de Centrele Militare Zonale (CMZ), au atras atenţia celor mai multe persoane prezente la bursă. „Avem 295 de locuri de muncă pentru funcţii variate de soldaţi voluntari, ce vor fi active începând cu 1 septembrie. Oferta nu este numai pentru locuri de muncă, ci şi pentru studii militare – recrutăm persoane pentru instituţiile militare de învăţământ“, a declarat locotenent-colonelul Ion Murăreţu, ofiţer de relaţii publice la CMZ Dolj, care a explicat că la bursă au participat şi celelalte centre din Oltenia (Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea).

Condiţiile solicitate de aceştia au fost uşoare. „Pentru această funcţie pot să vină tineri între 18 şi 26 de ani, băieţi sau fete, care să aibă minimum şcoala profesională. Ca o statistică, din patru-cinci persoane interesate de un astfel de loc de muncă, una este fată“, a precizat locotenent-colonel Ion Murăreţu. Potrivit acestuia, interesul tuturor este ca oltenii să înveţe să îşi caute un job şi să nu aştepte acasă.

 

8% din participanţi şi-au găsit un job
pe măsura pregătirii

 

Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Dolj, numărul celor interesaţi de găsirea unei slujbe nu a ajuns nici măcar la o treime din numărul locurilor oferite de angajatori. „La această acţiune au participat 550 de persoane. Dintre acestea, 44 (între care una cu studii superioare – economist) şi-au găsit un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale sau aspiraţiilor personale“, a precizat Laura Nicolăescu, care a menţionat că alţi 200 de oameni au fost selectaţi în vederea încadrării. În plus, 26 de persoane aflate în căutarea unui job au optat pentru înscrierea la cursuri de recalificare organizate de AJOFM Dolj.

Craiovenii, dezinteresaţi

 

Chiar şi angajatorii au observat dezinteresul craiovenilor pentru muncă. „În ceea ce priveşte participarea, este slăbuţă faţă de aşteptări. Ne aşteptam la solicitări mai multe“, a precizat Delia Dobrică, asistent manager la o firmă care a oferit posturi de lăcătuş montator utilaje, mecanic agricol şi CTC-ist. Afirmaţia a fost susţinută şi de reprezentanţii altor firme prezente la acţiune. „Nu prea sunt doritori. Sunt foarte puţini cei care vor să muncească“, a spus Mirona Iova, inspectoare resurse umane la o societate care căuta inginer construcţii, maistru constructor, sudori şi lăcătuşi.

„Confecţii nu prea vor, e o criză acută în domeniu. Oamenii se interesează de bursă, noi îi aşteptăm să vină, dar, ca şi în anii trecuţi, nu prea au venit să îşi caute o slujbă“, a precizat Paula Marinoiu, inspectoare de resurse umane la o societate de confecţii textile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII