18.3 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Expertul, dat afară

Terenul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ a iscat un scandal între conducerea unităţii de învăţământ, sindicaliştii doljeni şi reprezentanţii moştenitoarei care a cerut în compensaţie 2,5 ha din terenul şcolii, avocaţii acesteia şi un expert tehnic.

Toate adresele pe care conducerea CN „Ştefan Velovan“ le-a făcut către instituţiile locale, judeţene şi naţionale în legătură cu o parte din terenul şcolii pe care îl solicită în compensaţie o moştenitoare din Bucureşti au rămas fără rezultat. Nici marşurile prin centrul oraşului şi protestele în Piaţa „Mihai Viteazul“ împotriva retrocedărilor din învăţământ, pe care dascălii le-au făcut câteva săptămâni, nu au impresionat autorităţile. Conducerea colegiului s-a trezit din nou cu o adresă din partea unui expert tehnic, care dorea să cerceteze pentru a doua oară terenul dorit de moştenitoare. „Prima dată această expertiză a fost cerută în instanţă, dar acum vor să vină din nou, că atunci nu au văzut nu ştiu ce. Şi noi trebuie să îi primim, să le arătăm, ca să ştie exact ce să ne ia. Este escrocherie pe faţă şi nimeni nu ne ajută. Am făcut adrese la Ministerul Educaţiei, la preşedinţie, au fost interprelări în parlament, dar toţi lasă această problemă la justiţie. Noi o să ne luptăm cât putem pentru acest teren şi nu ne vom lăsa, dar e foarte greu“, a spus Panait Popescu, directorul adjunct al CN „Ştefan Velovan“.

 

Moştenitoarea şi avocata au dat bir cu fugiţii

 

Expertul îşi anunţase prezenţa în şcoală ieri, la ora 13.30, dar a întârziat mai mult de o jumătate de oră. Nu a venit însă cu mâna goală, ci cu o reprezentantă a moştenitoarei, cu avocata acesteia şi cu reprezentanţii Primăriei Craiova. Dând nas în nas cu presa, avocata şi reprezentanta moştenitoarei s-au făcut nevăzute, motivând că trebuie să dea nişte telefoane. „Ce caută presa aici, ce sunt camerele astea? Ce este scenariul acesta, domnilor directori, regizăm vreun film? Trebuie să ies puţin, să dăm nişte telefoane, că nu înţeleg ce se întâmplă“, a afirmat avocata şi a ieşit din cabinet cu tot cu reprezentanta clientei sale.

 

„Nu mai aveţi ce căuta aici“

 

Rămas singur, expertul le-a urmat în scurt timp, după ce s-a izbit de refuzul conducerii colegiului de a analiza pentru a doua oară terenul solicitat. „Păi, nu aţi mai fost o dată aici? Ce mai vreţi acum?“, a întrebat Petre Predoi, directorul colegiului. „Atunci am solicitat expertiză pentru identificarea amplasamentului colegiului, acum trebuie să facem expertiza tehnică şi să vedem documentaţia cadastrală“, a declarat expertul. „În noiembrie, când aţi venit, aţi văzut şi terenul, ne-aţi întrebat de cadastru. Înseamnă că ne-aţi păcălit şi aţi încercat să aflaţi unele informaţii pentru care nu fuseserăţi însărcinat. Noi v-am spus tot atunci, v-am arătat, aşa că nu mai aveţi ce căuta aici“, a precizat directorul. „Adică nu îmi permiteţi accesul în unitate şi nu vă delegaţi un reprezentant care să participe la expertiză?“, a întrebat expertul. „Nu, bineînţeles că nu“, a răspuns directorul.

În tot acest timp, reprezentanţii primăriei au ascultat, fără să intervină, replicile dintre cei doi. La final au tras concluzia: „Trebuie să încheiem un proces-verbal“. „Nu aici, la dumneavoastră la primărie, că ea este proprietara terenului“, a spus directorul.

 

Terenurile şcolilor, la discreţia moştenitorilor

 

Moştenitoarea se judecă în instanţă cu Primăria Craiova din 2006, dar conducerea liceului a aflat că este în pericol să piardă terenul abia în luna noiembrie, atunci când în curtea şcolii a apărut un expert însoţit de avocatul moştenitoarei şi de un reprezentat al primăriei. Aceasta şi-a ales terenul de la „Velovan“ drept compensaţie pentru unul pe care acum sunt construite blocuri. Iniţial, ea a trecut în cerere şi terenurile de la CN „Gheorghe Chiţu“, Grupul Şcolar „Ilie Murgulescu“, Liceul „Matei Basarab“, CN „Fraţii Buzeşti“, Şcolile nr. 32 şi 30, CN „Nicolae Titulescu“, CN „Carol I“, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, Grădiniţele nr. 42, 43, 50, 45, 51, 25, 37, 52, 24, terenuri publicate în Monitorul Oficial şi care sunt în proprietatea Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII