18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 13.000 de elevi încep sesiunea specială a tezelor cu subiect unic

Peste 13.000 de elevi încep sesiunea specială a tezelor cu subiect unic

Aproximativ 13.000 de elevi de clasa a VII-a şi a VIII-a, care au lipsit în primul semestru la tezele cu subiect unic, susţin, marţi, prima probă a sesiunii speciale a acestor lucrări, respectiv proba la matematică.
Extragerea variantei de subiect din cele 10 elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) este programată la ora 8.45, la sediul acestei instituţii, în prezenţa Comisiei Naţionale de organizare. În intervalul orar imediat următor, cele 687 centre de comunicare din ţară vor prelua, decripta şi multiplica variantele de subiect. Acestea trebuie distribuite către unităţile de învăţământ până la ora 11.30. Proba este programată să înceapă la ora 12.00, iar durata susţinerii este de 2 ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.
Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, conform programei şcolare parcurse până la data desfăşurării tezei, în conformitate cu temele selectate din programa şcolară şi comunicate şcolilor.
Calendarul tezelor pentru clasele a VII-a şi a VIII-a mai conţine următoarele probe: 15 februarie – limba şi literatura maternă (ambele clase), 20 februarie – limba şi literatura română (ambele clase) şi 22 februarie – istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Depunerea contestaţiilor va avea loc în data de 29 februarie. Dacă, după a doua perioadă de teze pentru semestrul I vor exista elevi care vor absenta, aceştia mai pot susţine probele în sesiunea specială din lunile mai – iunie.
Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, alţii decât cei din unităţile de învăţământ de la care provin tezele. Baremele unice de evaluare şi notare vor fi postate pe site-ul http://examene.edu.ro, după desfăşurarea tezelor cu subiect unic. Activitatea de evaluare va dura maxim 3 zile. Evaluarea se face pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte, din oficiu, cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi notare.
Profesorul care predă la clasă are obligaţia de a analiza tezele şi rezultatele obţinute, împreună cu elevii, în perioada stabilită pentru această activitate. După perioada de analiză a tezelor – 5 zile din momentul afişării rezultatelor – se pot depune eventualele contestaţii la comisia din unitatea de învăţământ. Profesorul care predă la clasă răspunde, în perioada de analiză a tezelor, de integritatea şi de neintervenţia pe textul lucrării scrise.
Pentru elevii claselor a VIII-a, media generală obţinută la tezele cu subiect unic constituie unul dintre criteriile pentru admiterea computerizată în licee şi în învăţământul profesional de stat, organizat în şcoli de arte şi meserii. Media generală la tezele cu subiect unic se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la tezele cu subiect unic susţinute doar în clasa a VIII-a.
Înscrierea în licee sau în şcoli de arte şi meserii de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic (respectiv la examenul de capacitate, pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, ori la testele naţionale, pentru absolvenţii din promoţiile 2004-2007) are o pondere de 50%, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII de 50%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS