11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrumarii, luaţi pe nepregătite de zăpadă

Drumarii, luaţi pe nepregătite de zăpadă

Venirea iernii înainte de vreme i-a luat prin surprindere pe administrabilii care au în grijă drumurile din judeţ. Zăpada i-a găsit pe drumari doar cu utilajele din dotare şi cu stocurile de antiderapant la jumătate.

Nici nu au căzut bine primii fulgi de nea din această iarnă, că s-a şi declanşat haosul pe drumurile judeţene şi naţionale din Dolj. Iarna precoce i-a luat pe nepregătite atât pe şoferii surprinşi în trafic, dar şi pe responsabilii cu deszăpezirea şoselelor care fac legătura între localităţile din judeţ, dar şi cu alte judeţe. În timp ce iarna s-a instalat pe drumurile judeţene, la societatea Lucrări Drumuri şi Poduri, aflată în subordinea consiliului judeţean, drumarii acţionează doar cu utilajele din dotare pe reţeaua de 1.100 de kilometri. Şoferii care intenţionează să se aventureze pe drumurile judeţene în următoarea perioadă trebuie să fie cu ochii în patru în ceea ce priveşte starea carosabilului, având în vedere că, dacă ar fi să ne luăm după socoteala făcută de autorităţi, fiecare utilaj va avea în grijă un drum judeţean.

Nici la capitolul material antiderapant autorităţile nu stau foarte bine, licitaţia pentru achiziţionarea a aproape jumătate din cantitatea necesară pentru această iarnă fiind programată abia la sfârşitul acestei săptămâni. Gheorghe Mâciu, directorul SC LDP, a declarat că societatea va apela la utilaje închiriate de la alte firme doar în caz de necesitate. „Nu vom apela la alte firme decât dacă nu facem faţă şi atunci nu trebuie să facem licitaţie, că e valoare mică. Avem 43 de utilaje de intervenţie cu care acţionăm pe cei 1.100 de kilometri de drumuri judeţene şi deocamdată nu sunt probleme. Mai avem nevoie de 90 de tone de sare şi 3.500 de tone de nisip“, a spus Gheorghe Mâciu.

 

Probleme pe zonele de pantă din Dolj

 

Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul drumurilor naţionale, având în vedere faptul că documentele pentru închirierea unor utilaje au fost încheiate abia ieri, după cum a precizat directorul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri, Adrian Lumezeanu. Directorul DRDP a ţinut să precizeze că utilajele închiriate vor fi utilizate doar în cazuri excepţionale, cele aflate în dotarea Direcţiei putând asigura, cel puţin până în prezent, condiţii normale de trafic.

„Licitaţia am făcut-o şi azi urmează să semnăm o parte din contracte. Deocamdată facem faţă, dar, dacă nu vom mai putea, apelăm la utilajele închiriate“, a precizat Adrian Lumezeanu.

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale din Dolj, Ion Corodescu, a ţinut să precizeze că zăpada căzută nu a afectat prea mult circulaţia autovehiculelor pe şoselele naţionale din Dolj, însă şoferii trebuie să fie în continuare atenţi la zonele de pantă. Potrivit acestuia, pe drumurile naţionale din Dolj se acţionează în prezent cu 23 de utilaje proprii, urmând ca, în funcţie de nevoi, autorităţile să apeleze şi la utilaje de deszăpezire închiriate. „În prezent se circulă relativ bine. Pe centură, în zona pasajului, am avut probleme mari pentru că este o curbă, este şi înclinat şi nu are aderenţă, dar am acţionat cu material antiderapant. Am mai avut necazuri şi în zona Podari, unde este pantă. Nu suntem la parametri de 100%, dar mergem la 50% din capacitatea maximă, care înseamnă vijelie“, a spus Ion Corodescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII