17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePâine mai scumpă de sărbători

Pâine mai scumpă de sărbători

Preşedintele patronatului din domeniul morăritului şi panificaţiei Rompan, Aurel Popescu, a spus ieri că, până la sfârşitul anului, producătorii care nu au scumpit pâinea până în prezent vor creşte preţul acesteia. Contactat telefonic de Curierul Naţional, Aurel Popescu a precizat că această scumpire va fi de circa 10%.

În intervalul 1 decembrie – 20 ianuarie nu se estimează scumpiri în rândul producătorilor care au aplicat deja aceste majorări de preţuri, după cum a spus Aurel Popescu. „Pornim cu stângul în 2008, cu un grâu foarte scump, care ne va obliga să avem preţuri la pâine la cote foarte înalte, ceea ce va determina o scădere a vânzărilor“, a spus Popescu ieri, la conferinţa de prezentare a Târgului Internaţional de Panificaţie Europain.

Producătorii au anunţat încă de la sfârşitul acestei veri scumpiri la pâine şi produse de panificaţie, din cauza costurilor ridicate cu materia primă şi cu utilităţile.

Grâul s-a scumpit în acest an pe piaţa locală, din cauza unei recolte slabe, afectate de secetă, iar majorări ale preţului la grâu au fost înregistrate şi pe piaţa europeană şi mondială. George Frîncu, director general Vel Pitar, nu a exclus posibilitatea ca grâul să se scumpească din nou până la sfârşitul anului. „Scumpirile la pâine depind de cele la grâu. Fiecare agent economic trebuie să se adapteze la piaţă“. Compania Dobrogea Grup a anunţat, de asemenea, o creştere de 12% a preţului la pâine. Aşa cum a declarat pentru Curierul Naţional Otilia Stanciu, director marketing Dobrogea Grup, această creştere are loc pe fondul scumpirilor la utilităţi şi la materia primă. Recolta din acest an este de circa trei milioane de tone de grâu, comparativ cu 5,2 milioane de tone în 2006.

 

Unii producători nu sunt informaţi despre demersurile patronatului

 

Preşedintele patronatului din domeniul morăritului şi panificaţiei Rompan a mai spus că reprezentanţii producătorilor poartă negocieri cu Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru introducerea unei taxe forfetare, care să înlocuiască impozitul de profit în cazul producătorilor din panificaţie. Aurel Popescu a explicat pentru Curierul Naţional că a solicitat reducerea TVA de la 19% la 5%. „Deoarece Ministerul Economiei şi Finanţelor nu a acceptat acest lucru, am găsit această soluţie cu taxa de forfetare. Aceasta va fi aplicată pe capacitatea de producţie. Ca să beneficieze de cota forfetară (în cazul în care negocierile vor avea succes – n.r.), fiecare agent trebuie să se ducă la ANAF şi să ridice certificatul“. Cota forfetară permite deducerea din venitul impozabil a unei cote de cheltuieli, pentru care nu sunt necesare documente justificative. Popescu a explicat pentru că discuţiile cu Ministerul de Finanţe vor continua săptămâna viitoare. Pe de altă parte, producătorii sunt nemulţumiţi că nu sunt informaţi despre aceste negocieri. George Frîncu a declarat că nu ştie nimic despre aceste discuţii care se poartă cu Ministerul de Finanţe. Altă problemă în domeniul morăritului şi panificaţiei este piaţa neagră „în prezent, de circa 40%“, după cum spune Popescu. Măsura introducerii cotei forfetare ar reduce cota deţinută de piaţa neagră, aşa cum susţine preşedintele Rompan.

Investiţii de circa 80 de milioane de euro în morărit şi panificaţie din fonduri UE, în 2008

 

România ar putea cheltui anul viitor circa 80 de milioane de euro pentru investiţii în sectorul de morărit şi panificaţie, din fonduri UE, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). „După estimările noastre, PNDR va fi aprobat în luna februarie, după care urmează să fie tipărite ghidurile, iar primele proiecte ar putea fi primite cel mai devreme în luna aprilie. Noi estimăm că anul viitor ar putea fi cheltuite fonduri europene în valoare de 80 de milioane de euro, în morărit şi panificaţie, prin intermediul PNDR“, a spus Popescu. PNDR este instrumentul prin care România va putea accesa fonduri UE pentru dezvoltare rurală de circa opt miliarde de euro, aferente perioadei 2007-2013. Programul cuprinde domeniile în care investiţiile vor fi finanţate şi condiţiile de eligibilitate a proiectelor şi a fost trimis la Bruxelles, spre aprobare. Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, Comisia Europeană ar putea aviza programul în februarie – martie 2008. Producătorii ar putea totuşi să depună proiecte înainte de aprobarea oficială a PNDR, în câteva domenii prioritare, Ministerul Agriculturii urmând să ia o decizie în luna decembrie a acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS