19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul e „fruncea“ la solicitări de muncă în străinătate

Doljul e „fruncea“ la solicitări de muncă în străinătate

Sătui de griji şi împovăraţi de lipsa banilor, tot mai mulţi doljeni se hotărăsc să plece la muncă în străinătate. Baza de date a solicitanţilor de joburi peste hotare a crescut în trei luni de la 2.500 la 3.300 de persoane.

 

Începând cu 27 iunie 2007 (dată la care a intrat în vigoare HG nr. 640/2007), Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM) s-a desfiinţat, iar atribuţiile acestuia privind înregistrarea şi primirea dosarelor persoanelor care doresc să muncească în străinătate au fost preluate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. La momentul respectiv, AJOFM Dolj a preluat de la agenţie o bază de date ce cuprindea 2.500 de persoane din Dolj. În ultimele trei luni însă, numărul acestora a crescut cu o treime. „Până în prezent, în baza de date a fostului OMFM au fost înscrise 799 de persoane din Dolj. Suntem judeţul cu cele mai multe înscrieri“, a declarat Simona Dumitriu, consilierul EURES din Dolj. Aceasta a explicat că numărul este destul de mare, având în vedere că, din 2001 şi până în 2007, la OMFM s-au înscris doar 2.500 de doljeni. Interesul extrem de mare s-a manifestat încă din prima lună, astfel că până pe 8 august la AJOFM Dolj fuseseră deja depuse 311 dosare. Deşi aveau de ales din mai multe domenii (gastronomie, industrie, agricultură, construcţii, medical), toţi doljenii şi-au manifestat intenţia de a lucra în domeniul agricol. „Toţi solicită Spania, pentru domeniul agricol“, a adăugat Simona Dumitriu.

 

Creşte şi numărul solicitanţilor de locuri de muncă din reţeaua EURES

 

Numărul doljenilor care doresc să muncească în străinătate este însă mult mai mare, fiind în creştere şi cel al persoanelor care solicită locuri de muncă prin reţeaua EURES. „Luna trecută, de exemplu, numărul acestora s-a ridicat la 83“, a explicat consilierul Eures din Dolj, care a subliniat că situaţia se datorează în primul rând faptului că tot mai multă lume află despre acest program. În prezent, numărul de locuri de muncă prin reţeaua EURES ce pot fi accesate de români a ajuns la 1.461 şi sunt oferite de angajatori din Irlanda, Malta, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Spania, Suedia şi Ungaria.

 

Lipsa banilor, principalul motiv pentru care pleacă doljenii

 

Motivul principal pentru care doljenii pleacă să muncească pe meleaguri străine îl reprezintă condiţiile proaste de salarizare din ţară. „În primul rând se câştigă mai bine. Miercuri am venit de la cules de struguri din Spania. E muncă multă, dar te şi plătesc – îţi rămân cam 40 de euro pe zi, aşa că dacă prinzi o lună e bine“, a declarat Florin Roşca, de 27 de ani, din Călăraşi, care vrea să participe la o nouă preselecţie pentru a pleca în străinătate.

Dorinţa de a câştiga un ban în plus este împărtăşită şi de alţi doljeni. „E o perioadă mai bună de plecat. Avem trei-cinci luni în care la noi în agricultură nu prea avem ce face. După aceea trebuie să muncim şi pentru noi“, a declarat Florian Chircă, de 31 de ani, din Dăbuleni, care a explicat că este pentru prima oară când pleacă, dar nu-i este teamă că va fi mai greu pentru că este obişnuit cu munca.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS