15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a aprobat funcţionarea Sistemului de Date Genetice Judiciare

Guvernul a aprobat funcţionarea Sistemului de Date Genetice Judiciare

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi proiectul de Lege pentru organizarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare ce va conţine profile genetice ale suspecţilor şi condamnaţilor şi probe de la locul faptelor, prelevarea de probe biologice făcându-se însă cu acordul subiecţilor.
Prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea unor infracţiuni sau de la persoanele despre care există date şi informaţii că ar putea fi autori ai unor infracţiuni se va face cu consimţământul acestora, la solicitarea scrisă a organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată. Dacă aceste persoane refuză, va fi informată instanţa de judecată, care va dispune cu privire la prelevarea sau, după caz, neprelevarea probelor biologice fără acordul acestora.
Scopul constituirii Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (S.N.D.G.J) este de a preveni şi combate infracţiuni ce pot aduce atingeri grave drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, în special dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică. Crearea S.N.D.G.J. va contribui şi la schimbul de informaţii cu celelalte state şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.
Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare va conţine profile genetice şi date cu caracter personal ale suspecţilor şi persoanelor condamnate definitiv la pedeapsa cu închisoarea, informaţii legate de caz şi urme biologice prelevate la locul infracţiunilor. Aceste informaţii vor fi verificate şi comparate pentru identificarea autorilor unor infracţiuni excluderea anumitor persoanelor din cercul de suspecţi, precum şi pentru stabilirea identităţii persoanelor victime ale catastrofelor naturale, accidentelor în masă şi ale actelor de terorism.
Potrivit actului normativ, pot fi efectuate prelucrări de date în S.N.D.G.J. în baza unei solicitări oficiale a organelor de urmărire penală şi/sau a instanţei de judecată. Probele biologice prelevate şi datele incluse în S.N.D.G.J. nu pot fi folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în actul normativ aprobat de Guvern.
Printre infracţiunile pentru care legea va permite prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J. se numără omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, vătămarea corporală gravă, sclavie, tortură, viol, act sexual cu un minor, rele tratamente aplicate minorului, perversiune sexuală, corupţie sexuală, incest, genocid, distrugerea, jefuirea sau însuşirea unor valori culturale, precum şi acte de terorism.
Probele biologice pot fi prelevate şi pentru alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea al cărei minim special este de cel puţin 5 ani, în limita fondurilor disponibile, la solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată competente.
Prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv la pedeapsa cu închisoarea, pentru infracţiunile menţionate în actul normativ, este dispusă de către instanţa de judecată prin hotărârea de condamnare. Prelevarea se va face în aceste cazuri la eliberarea din penitenciar, de către personalul medical al penitenciarului cu sprijinul personalului de pază şi în prezenţa unui poliţist, fără nici o altă notificare prealabilă din partea instanţei de judecată.
Instanţele de judecată şi organele de urmărire penală care dispun prelevarea au obligaţia de a informa persoanele respective că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea profilului genetic şi stocarea lui în S.N.D.G.J..
Minorilor sub 14 ani le pot fi prelevate probe biologice în vederea stabilirii profilului genetic numai cu acordul părinţilor sau, după caz, al reprezentanţilor legali.
În cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, dacă părinţii sau reprezentantul legal al acestuia nu îşi dau consimţământul pentru prelevarea probelor, va fi informată instanţa de judecată, care va dispune prelevarea sau, după caz, neprelevarea probelor biologice fără acordul persoanelor respective.
Profilele genetice ce vor fi introduse în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare nu conţin informaţii privind starea de sănătate sau alte caracteristici individuale care pot aduce atingere dreptului la viaţă intimă, familială şi privată a persoanei.
Prelevarea de probe biologice de la victime şi de la persoanele care au avut contact cu locul comiterii infracţiunii în mod justificat sau accidental, pentru excluderea lor din cercul de suspecţi se poate face doar cu acordul lor. Verificarea şi compararea profilelor lor genetice se vor face doar pentru infracţiunea respectivă şi pentru scopul în care s-a făcut recoltarea, fără a fi stocate în baza de date.
Autoritatea responsabilă de prelucrarea datelor cuprinse S.N.D.G.J. este Inspectoratul General al Poliţiei Române din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (I.G.P.R.), prin Institutul de Criminalistică, în calitatea sa de administrator al S.N.D.G.J..
Modalităţile concrete de prelucrare a datelor, inclusiv formularele tipizate necesare, vor fi stabilite prin norme metodologice de aplicare referitoare la recoltarea probelor biologice de referinţă, înregistrarea datelor cu caracter personal, efectuarea analizelor genetice, transmiterea datelor. Aceste norme metodologice vor fi elaborate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, normele urmând să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului în termen de 6 luni de la publicarea legii.
Fondurile necesare constituirii şi funcţionării S.N.D.G.J. se asigură anual din sumele alocate în acest scop de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
Cheltuielile anuale necesare introducerii în baza de date, atât a profilelor genetice obţinute din urmele biologice ridicate de la locul infracţiunilor, precum şi cele ale persoanelor condamnate şi cele incluse în cercul de suspecţi sunt estimate la 700.000 de euro, finanţarea fiind necesară începând cu anul 2009. Până atunci reactivii, consumabilele şi accesoriile sunt asigurate din fondurile PHARE. În 2006 au fost încheiate două programe PHARE prin care au fost achiziţionate echipamente, tehnologie, software, reactivi şi consumabile în vederea constituirii Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.
Actul normativ va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării lui în Monitorul Oficial.
Legea privind Organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare asigură compatibilitatea internaţională a Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare cu baze de date similare existente în Uniunea Europeană..
Actul normativ a fost elaborat de un grup de lucru format din specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii Publice, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public, în baza recomandărilor grupului de lucru E.N.F.S.I. (Reţeaua Europeană a Institutelor de Criminalistică).
Totodată, la elaborarea actului normativ au fost avute în vedere prevederile Convenţiei dintre Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Marele Ducat al Luxemburgului, Regatul Ţărilor de Jos şi Republica Austria, pentru îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere, în special în combaterea terorismului, infracţionalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale, semnată la Prum la data de 27 mai 2005, prin constituirea unei baze de date cu profile genetice compatibilă cu cele existente la nivelul statelor Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS