15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateExplozie mortală la Oltchim

Explozie mortală la Oltchim

O angajată a Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea a murit ieri, în urma unei explozii care a avut loc la Secţia de propenoxid-polieter. Alte patru persoane cu arsuri de gradul doi, trei şi patru au ajuns în spitale din Bucureşti.

Un grav accident tehnologic s-a produs ieri, în jurul orei 11.45, pe Platforma Combinatului Oltchim, în Secţia de propenoxid-polieter. În unitate s-a produs o explozie, urmată de un incendiu. În urma deflagraţiei au fost distruse geamuri şi panouri din tablă şi poliuretan, legături şi echipamente automatizate. „Au fost rănite cinci persoane, toate fiind transportate la spitale din Bucureşti. Trei, în stare foarte gravă, au fost duse cu un elicopter al Inspectoratului de Aviaţie MIRA. Celelalte două au fost transportate cu ambulanţa“, a declarat Anuţa Handolescu, prefectul judeţului Vâlcea. Patru dintre persoanele rănite lucrau în secţia în care a avut loc explozia, iar cealaltă într-o unitate alăturată.

În uzină au intervenit serviciile private pentru situaţii de urgenţă ale Oltchim, CET, USG, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ (ISU) Vâlcea şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă. „Nu se ştie deocamdată din ce cauză s-a produs explozia şi se fac cercetări pentru a o stabili. În urma deflagraţiei au fost rănite grav cinci persoane, iar alte trei erau în stare de şoc şi au fost asistate la unitatea medicală de pe Platforma Chimică. Nu ştiu dacă sunt dispăruţi“, a spus căpitanul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, a precizat că nu se cunoaşte cauza sigură a exploziei. „Ca urmare a opririi pompei de reciclare şi a pornirii pompei de rezervă a crescut presiunea din reactor şi au cedat conductele de rezervă dintre pompe şi rezervor, ceea ce adus la producerea exploziei. Persoanele rănite lucrau de foarte mulţi ani în secţia respectivă“, a afirmat Constantin Roibu. Acesta a mai spus că pagubele produse nu sunt majore. „Au fost distruse cabluri electrice şi panouri termoizolante. Producţia va fi oprită trei – patru zile şi asta înseamnă pierderi în valoare de 1,4 milioane de euro“, a spus Constantin Roibu.

O femeie a murit

Trei dintre răniţi, Marian Bănescu, Elena Ancuţa şi Daniela Creangă, cu vârste până în 45 de ani, aveau arsuri de gradul trei şi patru pe toată suprafaţa corpului. Aceştia au fost preluaţi cu elicopterul de pe stadionul municipal „Zăvoi“. „Vreau o gură de apă, că nu mai pot“, îi implora pe medici Elena Ancuţa în timp ce era urcată în elicoplter. „E vorba de trei pacienţi, două femei şi un bărbat. O femeie e în stare foarte gravă. Pe lângă arsurile de pe corp, a suferit şi un traumatism cranio-cerebral şi se pare că ar avea şi unul toracic. Va fi dusă la „Floreasca“, în Bucureşti. Ceilalţi doi sunt stabilizaţi şi au arsuri mari pe suprafaţa corpului. Unul dintre ei e în stare critică, iar celălalt e mai bine. Pe ei îi ducem la Spitalul de Arşi. În privinţa stării de sănătate sunt rezervat“, a declarat Bogdan Matei, medic specialist la SMURD Bucureşti. Elena Ancuţa, care se afla în stare foarte gravă, a murit la scurt timp după ce a fost transportată la Bucureşti.

Mobilizare generală la IPJ

La câteva zeci de minute după producerea deflagraţiei, întreaga platformă a fost închisă circulaţiei pentru mai bine de o jumătate de oră. Potrivit comisarului Marcel Sărdaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, măsura a fost impusă pentru a elibera calea ca maşinile de intervenţie ale ISU şi ambulanţele să ajungă la locul producerii accidentului. „În întreaga acţiune au fost angrenaţi 140 de poliţişti, atât cei de la Ordine Publică, Intervenţie, cât şi cei de la Poliţia Rutieră, care au luat măsurile necesare pentru fluidizarea traficului în zonă“, a declarat comisarul Sărdaru.

La locul exploziei s-au deplasat şi lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea pentru a efectua primele cercetări şi pentru a stabili dacă este vorba despre un accident de muncă şi, mai ales, pentru a determina dacă au fost încălcate regulile de exploatare a instalaţiei care să fi dus la producerea exploziei. „Deocamdată se efectuează cercetări împreună cu procurorul de caz pentru a stabili ce s-a întâmplat. Oltchimul lucra cu o secţie automatizată acolo şi este puţin probabil să fi existat o eroare umană. În mod sigur a existat o disfuncţionalitate în instalaţie, adică a fost un angrenaj care nu a mai funcţionat, ceea ce a dus la o avarie în lanţ. Explozia s-a produs din cauza gazelor extrem de inflamabile care s-au aprins. În continuare, luăm declaraţii pentru a stabili exact ce s-a întâmplat, înainte de a lua o decizie în acest sens“, a precizat Ion Nicolaescu, inspector-şef al ITM.

Populaţia nu este în pericol

Emanaţiile de gaze rezultate în urma deflagraţiei nu prezintă pericol pentru populaţie. Potrivit comisarului Ion Molea, şeful Gărzii de Mediu Vâlcea, buletinul de analiză a aerului, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea la scurt timp după explozie, nu indică o concentraţie periculoasă de gaze nocive în atmosferă. „Este normal să fie un miros ciudat în zona platformei chimice mai ales după producerea acestei deflagraţii. Ceea ce vă pot spune deocamdată este că tot ce s-a eliberat în atmosferă nu pune în pericol nici populaţia şi nici mediul în general“, a declarat Ion Molea. Acesta a mai spus că există posibilitatea ca în aer să fi scăpat propilenă, o substanţă periculoasă, dar nu în cantităţi atât de mari, pentru că o mare parte din această substanţă a ars în momentul exploziei. „Acum nu avem prea multe date care să ne ofere o imagine mai clară asupra a ceea ce s-a petrecut la Oltchim. Ceea ce vă pot confirma este că populaţia nu este ameninţată de eventualitatea răspândirii unor gaze periculoase în aer“, a afirmat Molea.

Suspendată de la Bursă

Titlurile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti, deoarece investitorii nu fuseseră informaţi despre explozie. După ce au apărut primele informaţii, acţiunile au scăzut treptat, de la 1,02 lei la 0,98 lei, moment în care s-a decis suspendarea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU