15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate4 iulie-Ziua Statelor Unite ale Americii

4 iulie-Ziua Statelor Unite ale Americii

Cu acazia sărbătoririi a 231 de ani de la naşterea Stetlor Unite ale Americii ambasadorul Nicholas F. Taubman a adresat românilor un mesaj, pe care îl redăm integral: "In aceasta luna, americanii sarbatoresc 231 de ani de la nasterea republicii noastre; cu 231 de ani in urma, Congresul Continental a declarat ca „aceste Colonii Unite sunt si trebuie sa fie de drept State Libere si Independente”. Optimismul indraznet al Declaratiei de Independenta a fost oarecum iluzoriu la acea vreme. De fapt, razboiul cu Marea Britanie avea sa continue inca sase ani, cu numeroase infrangeri si intarzieri. Aveau sa treaca sapte ani pana la semnarea unui tratat de pace si pana la plecarea ultimelor trupe britanice din Statele Unite. Aveau sa treaca unsprezece ani pana la adoptarea Constitutiei Statelor Unite si doisprezece ani pana la instalarea in functie a primului presedinte, George Washington. Dar procesul de democratizare trebuia sa continue sa se desfasoare chiar de-atunci. Aveau sa treaca 89 de ani pana la interzicerea sclaviei si pana la extinderea dreptului de vot pentru toti barbatii, indiferent de rasa. Apoi aveau sa treaca 144 de ani pana cand femeilor li s-a garantat dreptul de vot.   
Spre deosebire de comunisti, stramosii americani nu au sustinut niciodata ca au creat societatea perfecta. Scopul lor era acela de a avea o societate „perfectibila”, nu „perfecta”. Suntem departe de a fi perfecti, dar inca ne straduim sa atingem acest tel si acum, dupa 231 de ani.       
In acest an, voi avea onoarea de a gazdui sarbatorirea zilei de 4 iulie intr-o Romanie care face, acum, parte din Uniunea Europeana – lucru pe care Statele Unite l-au promovat de multa vreme. In acest an se vor infiinta facilitatile militare comune romano-americane – simbol tangibil al aliantei solide dintre statele noastre. Soldatii romani si americani lupta deja impotriva extremistilor in Afganistan si Irak si contribuie la asigurarea stabilitatii in Balcanii de Vest. Acum ne vom putea antrena impreuna, pe pamant romanesc, alaturi de trupe ale altor parteneri NATO.   
Dar relatiile noastre bilaterale nu se rezuma doar la cooperarea in domeniul apararii si securitatii. In fiecare luna, un numar tot mai mare de companii americane vin in Romania; din ce in ce mai multi investitori americani isi declara increderea in viitorul Romaniei. Sunt convins ca aceasta Romanie noua, dinamica, poate sa joace si va juca un rol exceptional in aceasta regiune si nu numai. Sunt convins ca o noua generatie energica de lideri romani in afaceri, societate si guvern va deschide calea catre un viitor plin de oportunitati pentru toti romanii.           
Ce ar crede acum despre Romania sutele de revolutionari romani care si-au sacrificat viata in 1989? Nu putem sti, dar cred ca viziunea nu ar fi foarte diferita de ceea ce revolutionarii americani de la 1776 ar crede despre tara lor astazi. Uneori surprize, alteori dezamagiri, dar mai presus de toate mandrie fata de faptul ca un popor care s-a confruntat cu atatea greutati a realizat atat de multe intr-un timp scurt, prin abilitati, hotarare si o sete continua de libertate si dreptate".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS