14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLacul Fântânele, cimitirul pestilor

Lacul Fântânele, cimitirul pestilor

Pestii din Lacul Fântânele continua sa moara cu tonele si dupa doua saptamâni de când Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare a deversat o parte din apa lacului.


Lacul Fântânele a devenit un adevarat cimitir al pestilor, acestia iesind zilnic cu miile la suprafata apei. Nicolae Tulitu, administratorul crescatoriei, a ajuns in pragul disperarii, acesta fiind pus in situatia sa strânga in fiecare zi tone de peste mort. Tulitu invinuieste ANIF pentru dezastrul din balta pe care o administreaza si crede ca in acest ritm de mortalitate, in scurt timp va pierde toata investitia. Din cele 200 de tone de peste, cât se presupune ca ar fi in crescatorie, pâna in acest moment s-au pierdut peste de 60 de tone. „Cei de la ANIF au facut aici exact ce au facut in timpul inundatiilor. Pentru a salva unele comune au sacrificat altele. Acum au sacrificat o balta pentru a salva, dupa cum zic ei, localitatile amenintate de ruperea digului. In realitate, trebuia facute doar câteva reparatii. Au ales un moment foarte prost de a goli lacul, când pestii oricum sufereau din lipsa de oxigen. Daca vor muri pestii in acest ritm, in scurt timp nu o sa mai am nimic. Bancile nu inteleg ca ANIF trebuia sa-si repare digul si vor veni sa ma execute“, a declarat Nicolae Tulitu.


„Nu vrem sa-i facem rau domnului Tulitu“


Reprezentantii ANIF nu se considera vinovati de mortalitatea piscicola din Lacul Fântânele si spun ca, la rândul lor, au fost determinati de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor sa ia masura de golire a lacului. In plus, cred ca daca nu ar fi luat masurile de scadere a nivelului apei, ar fi pus in pericol vietile a mii de oameni. „Noi am fost amendati de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si ni s-a impus ca pâna la 30 septembrie sa remediem defectiunile instalatiei golirii de fund pentru a primi autorizatia de functionare. Nu vrem sa-i facem rau domnului Tulitu, insa trebuie sa ne facem treaba, pentru ca siguranta barajului este mai importanta decât orice“, a explicat Daniela Prodan, directoarea ANIF Dunare – Olt. Chiar daca Tulitu spune ca lacul a fost golit sub nivelul minim, ANIF il contrazice. „In acest moment avem la Fântânele 1,3 metri peste nivelul minim, chiar daca stavilarele sunt deschise pentru efectuarea lucrarilor“, a mai spus Daniela Prodan. Deocamdata nu exista nici o solutie pentru salvarea pestilor, iar administratorul mai spera doar intr-o minune. „Singura posibilitate pentru remedierea situatiei ar fi umplerea lacului, insa Desnatuiul, singura sursa de apa, are un debit care acopera doar pierderile prin evaporare. Am incercat sa vând pestele ca sa nu il pierd, dar nu sunt clienti. Singura speranta pentru ultima balta din judet este comisia Ministerului Mediului, care trebuie sa soseasca si sa gaseasca o solutie“, a mai declarat Nicolae Tulitu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS