14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„DGA trebuie sa va scape de crocodilii coruptiei“

„DGA trebuie sa va scape de crocodilii coruptiei“

Asteptata cu nerabdare de autoritati, avind in vedere ca este una dintre cerintele Uniunii Europene pentru aderarea României, si, probabil, cu teama de cei corupti, Directia Generala Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor s-a lansat ieri oficial.


Prezent, ieri, la lansarea oficiala a Directiei Generale Anticoruptie (DGA), ambasadorul Marii Britanii in România, Quinton Quayle, a afirmat ca raportul Comisiei Europene este, in mare masura, incurajator, dar a atras atentia asupra coruptiei. Exprimindu-si speranta ca DGA va inregistra rezultate concrete in scurt timp, diplomatul a subliniat ca „lupta impotriva coruptiei trebuie sa includa coruptia la fiecare nivel, inclusiv la cel inalt“. „In apele din România nu exista numai pesti mai mici sau mai mari. Mai este si o reptila pretioasa numita crocodil. Este gras, smecher, abil, ii place sa manince bine si nu se teme de navod. Singurul lucru de care se teme este ca apa sa ii fie curatata. Astfel, cred ca este timpul ca si in România apele sa se limpezeasca si acum este rindul crocodililor sa se teama“, a mai spus diplomatul britanic, subliniind ca rolul Directiei in eradicarea coruptiei consta in „curatarea apei“. „Sper ca oamenii nu vor ezita sa foloseasca linia telefonica speciala a acestei institutii, pentru a semnala cazuri de coruptie la orice nivel. Aceasta problema grava nu poate fi rezolvata decit printr-un efort colectiv. Rezultatele semnificative vor aparea cind cetatenii României vor avea toleranta zero pentru coruptie. Cind oamenii obisnuiti nu vor mai da si nu vor mai primi spaga. Cind marii corupti vor fi adusi in fata justitiei“, a mai spus ambasadorul britanic.


Fratia rangului s-a incheiat


De altfel, toti functionarii din administratia publica si din politie au fost deja avertizati de premierul Calin Popescu Tariceanu ca vor fi deferiti justitiei, in cazul in care se implica in acte de coruptie sau isi favorizeaza prietenii. Anuntindu-i ca „fratia rangului, a gra“”, Tariceanu i-a avertizat pe acestia ca executivul si ministerul de resort nu intentioneaza sa protejeze persoanele corupte din sistem, care lucreaza in interesul prietenilor si nu al cetatenilor. „Cei care au folosit functia publica drept un paravan pentru a-si construi diverse afaceri personale au de acum doua optiuni: sa plece din sistem sau sa renunte la astfel de practici. Daca in administratie si interne sint oameni corupti, atunci ne-ar fi mai degraba rusine sa-i toleram in cadrul institutiei decit sa-i scoatem la lumina si sa-i dam pe mina justitiei. Fratia rangului, a gradului si a functiei s-a incheiat“, a spus Tariceanu. Primul-ministru a amintit ca nou infiintata Directie Generala Anticoruptie din MAI are competente de cercetare penala si ca acest organism va initia acte premergatoare de investigare, urmind ca dosarele de coruptie sa fie transmise la Parchete sau la Directia Nationala Anticoruptie (fostul Parchet National Anticoruptie.


721 de cadre corupte, date pe mina Parchetului


Ministrul administratiei si internelor a subliniat ca ministerul pe care-l conduce si-a directionat actiunile pentru indeplinirea angajamentelor asumate de România in procesul integrarii europene, afirmind ca operationalizarea DGA a fost posibila datorita sprijinu lui financiar al guvernului dar si diplomatilor, oficialitatilor din Regatul Marii Britanii si Spania care au contribuit cu peste trei milioane de euro. De altfel, ministrul administratiei si internelor a prezentat, intr-un prim bilant, realizarile Directiei conduse de Marian Sintion, subliniind ca Departamentul National Anticoruptie a fost sesizat cu privire la peste 700 de cadre care „au picat testul de rezistenta la coruptie“. „Parchetul General a fost informat cu privire la activitatea a 2.455 de angajati ai ministerului, dintre care 721 priveau fapte de coruptie, alte 1.734 facind referire la abateri de la etica“, a afirmat Blaga, precizind ca 1.480 de angajati au fost sanctionati administrativ. La rindul sau, consilierul britanic Steven Foster, cel care i-a instruit inca de la inceput pe viitorii ofiteri anticoruptie, a declarat ca „succesul DGA depinde in mare masura de Ministerul Justitiei si de modul in care acesta va gestiona lupta impotriva coruptiei“, subliniind faptul ca sta in puterea executivului de a rezolva aceasta problema.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU