18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024

Sanatate pe datorie

Echipa desemnata de Tariceanu cauta o banca sa achite datoriile din sistemul sanitar. Statul ar urma sa plateasca din bani publici dobinda creditului


Sistemul sanitar românesc trebuie tratat cit mai repede posibil pentru a nu „deceda“. Producatorii si distribuitorii de medicamente, farmacistii si furnizorii de produse medicale asteapta in continuare „solutii concrete“ din partea echipei desemnate, in urma cu doua saptamini, de catre premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a scoate sanatatea din criza.


Furnizorii de produse medicale s-au intilnit, in urma cu doua zile, la sediul Ministerului Sanatatii (MS), cu membrii acestei echipe. Dupa citeva minute, reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) au iesit de la discutii asa cum au intrat. „De la inceput am fost anuntati ca discutia nu poate dura decit 20 de minute. De altfel, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Nicolae Ivan, a parasit sala cind au intrat reprezentantii AFPM, motivind ca tocmai a venit o delegatie din Uzbekistan si trebuie sa discute cu ea. Ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, a plecat dupa citeva minute, fiind ofensat de faptul ca eu am spus presei ca el nu stie ce vorbeste in legatura cu datoriile“, a declarat Ion Ciceala, directorul executiv al AFPM. Au ramas „negociatorii guvernamentali“ care „nu au spus nimic oficial“. Doar au „fluturat“ o propunere pentru discutiile ulterioare: „Plata datoriilor pe anii 2003 si 2004 catre furnizorii de produse medicale sa se faca in proportie de 20 la suta in urmatoarele cinci saptamini, iar restul de 80 la suta in luna ianuarie a anului viitor. Sumele ar urma sa fie platite printr-un imprumut bancar care la ora actuala nu este nici macar initiat, ci doar la stadiul de intentie“. Reprezentantii AFPM au cerut lamuriri in ceea ce priveste aceasta propunere. Din pacate, „oficialitatile total nepregatite“ nu prea au stiut ce sa afirme. „Ni s-a dat de inteles ca ar fi de dorit ca o banca sa achite datoriile pe care spitalele le au la noi, iar statul sa dea banii inapoi bancii, cu dobinda. Negociatorii guvernamentali, insa, nu au dat numele vreunei banci“, a adaugat directorul executiv al AFPM.


Furnizorii de materiale sanitare sustin ca nu exista o intentie reala de dezamorsare a crizei produselor medicale prin plata imediata a datoriilor care se ridica la peste 600 de miliarde de lei si ca oficialitatile nu doresc decit sa tergiverseze cit mai mult timp cu putinta luarea de masuri pentru iesirea din criza: „Acestea spera ca vor putea sa finanteze in continuare spitalele publice cu banii companiilor furnizoare“. In opinia AFPM, sistemul sanitar românesc se gaseste „in mod clar in faliment“, fiind incapabil sa-si achite datoriile pentru produsele livrate de furnizori timp de 14 luni si utilizate deja. Totodata, furnizorii de produse medicale atrag atentia autoritatilor asupra faptului ca se acumuleaza deja datorii importante pentru produsele livrate de ei in anul 2005, in ciuda ordinului ministrului sanatatii, care prevede plata la 60 de zile.


In concluzie, furnizorii din AFPM vor mentine decizia luata in urma cu citeva saptamini de a nu livra materiale sanitare spitalelor si cer din nou presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu sa se implice in rezolvarea acestei crize.


La rindul lor, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii afirma ca nici ei, dupa intilnirea de acum doua zile, nu au lucruri concrete. „Si noua ne-a fost avansata ideea privind plata datoriilor de catre o banca si cea referitoare la achitarea a 20 la suta din arierate in urmatoarea perioada si a 80 la suta in anul 2006. Nu intelegem, insa, in cazul in care se va apela la ajutorul unei banci, de ce nu ne vor fi platite toate datoriile o data… Am fi tras linie. Datoriile acumulate catre distribuitorii de medicamente si farmacii se ridica la 7.300 de miliarde de lei, adica aproape 200 de milioane de euro“, au declarat surse autorizate din cadrul Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din România.


Ieri, la sediul MS trebuia sa aiba loc o noua intilnire a producatorilor si distribuitorilor de medicamente si a farmacistilor cu echipa desemnata de premierul Tariceanu. Aceasta nu a mai avut loc din cauza ca, dupa cum a precizat MS, „reprezentantii de la Finante si consilierii premierului nu reuseau sa ajunga la ora programata (14.00 – n.r.). Intilnirea a fost reprogramata pentru astazi.


Unifarm SA a trimis materiale sanitare catre 13 spitale


In decurs de doua saptamini, Unifarm SA a onorat comenzile facute de catre 13 spitale. „Acestea au avut nevoie de truse de perfuzii, seringi, lame de bisturiu, electrozi, banda adeziva, fese si medicamente. In afara de cele 13 spitale, Unifarm SA a trimis ofertele catre cinci unitatile spitalicesti si urmeaza sa trimita medicamente si materiale sanitare la alte doua spitale“, a declarat Elena Pascu, director al Unifarm SA.


Reamintim ca in momentul in care furnizorii de produse medicale din AFPM au spus ca nu vor mai livra marfa catre unitatile spitalicesti, ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, a anuntat ca „incepind de luni, 16 mai a.c., Unifarm SA, companie la care MS detine 100 la suta din actiuni, va incepe livrarea de seringi, ace si alte materiale sanitare catre toate spitalele care au stocurile diminuate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS