11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii de diabet au ajuns sa se calce in picioare pentru medicamente

Bolnavii de diabet au ajuns sa se calce in picioare pentru medicamente

Cozi interminabile s-au format ieri-dimineata la farmacia Spitalului de Urgenta Craiova. Motivul il constituie faptul ca a sosit o parte din medicamentele necesare pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor de diabet. Chiar daca medicamentele ar fi trebuit sa ajunga la bolnavi inca de pe 6 februarie, prima transa, nesemnificativa, a intrat in farmacia spitalului craiovean abia la sfirsitul saptaminii trecute. Aprovizionarea a continuat si in primele zile ale acestei saptamini, insa tot cu tiriita. Cei mai multi dintre bolnavii care s-au prezentat la spital luni si marti pentru a se interesa de medicamente s-au intors acasa dezamagiti, dar cu promisiunea ca isi vor putea ridica medicamentele in zilele urmatoare. Abia ieri-dimineata un lot consistent de medicamente a ajuns la farmacie. Vestea s-a raspindit rapid printre bolnavi, care au stat ore intregi la coada. Unii s-au ales insa doar cu plimbarea.


Medicamente cu tiriita, ca sa astupe gura bolnavilor 


Multi dintre diabetici, pensionari care se lupta de ani buni cu boala, se inghesuiau sa ajunga cit mai repede la ghiseu ca nu cumva sa se termine medicamentele. „De la o luna la alta este tot mai greu sa facem rost de medicamente. Parca nu am fi fiinte umane, asa se poarta cu noi guvernantii astia. Se lauda la forurile europene ca in România tratamentul pentru diabet este gratuit, cind in realitate primim un fel de firimituri pe care ei ni le arunca. Iar noi ne batem pentru aceste firimituri“, a spus Marin Boveanu, de 68 de ani. Batrinul craiovean sustine ca este bolnav de diabet din 1999 si nu a avut probleme cu procurarea medicamentelor pina in decembrie 2004, cind a fost martor la prima criza majora de medicamente pentru diabet. Atunci batrinul a fost nevoit sa dea 171.000 de lei pe flaconul de pastile, pe care a trebuit sa le ia de la o farmacie particulara.


La aceeasi coada statea si Georgeta Paun. Femeia venise la farmacie ca sa ia medicamente pentru o matusa de 74 de ani, imobilizata la pat din cauza complicatiilor diabetului. „De trei saptamini vin in fiecare zi dupa medicamente. Mi s-a spus de fiecare data ca nu sint si ca sa vin in ziua urmatoare. Asa am facut. Eu imi pot permite sa vin in fiecare zi, ca sint casnica, dar altii, care sint batrini sau au serviciu, ce fac? Se intreaba cineva ce se intimpla cu acesti oameni daca nu continua tratamentul? Le pasa de noi celor care conduc aceasta tara?“, se intreba retoric Georgeta Paun.


Alt pensionar, Gheorghe Trocan, de 71 de ani, spunea ca a facut bataturi la picioare de cit a batut drumul intre casa si spital pentru a-si procura medicamentele. „Urmez tratament cu Diapril si Avandia. De la 1 februarie am venit in fiecare zi si am intrebat de aceste medicamente si nu am gasit. Daca nici acum nu o sa fac rost de ele, o sa mai incerc si miine. Nu am alta sansa. Pensia nu imi permite sa imi cumpar tratamentul“. Bolnavii de diabet si-au pierdut speranta ca lucrurile s-ar putea imbunatati in viitor.


In realitate, sint de doua ori mai multi diabetici 


Presimtirile bolnavilor sint confirmate si de ultimele statistici in domeniu. La sfirsitul anului 2004, in judetul Dolj erau 16.500 de bolnavi de diabet, dintre care 9.500 aflati in tratament, 2.500 dintre acestia fiind pe tratament cu insulina. Autoritatile medicale avertizeaza ca numarul cazurilor este in continua crestere, in ritmul actual, in urmatorii 20 de ani, numarul bolnavilor urmind sa se dubleze. Diabetul netratat duce la complicatii severe al caror tratament este de cinci ori mai scump. Judetul Dolj se plaseaza, din acest punct de vedere, in primele sase judete din tara, cu un numar foarte mare de cazuri de boli cardio-vasculare, orbire si insuficienta renala, produse ca urmare a nerespectarii tratamentului sau pur si simplu din cauza unui diabet nedepistat. S-a stabilit, de asemenea, ca la fiecare caz de diabet diagnosticat de medici exista inca un caz nedepistat. Astfel, numarul real al bolnavilor ar putea depasi 30.000.


Fondurile alocate scad de la o luna la alta. In Dolj, bugetul alocat nu permite acoperirea tratamentelor decit in proportie de 80%. Potrivit reprezentantilor Casei de Asigurari de Sanatate Dolj, fondurile repartizate prin program de Ministerul Sanatatii nu sint mai mari decit in urma cu un an, desi de atunci numarul bolnavilor de diabet a crescut cu peste 1.800.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS