15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Inspectorii ITM vor lua in vizor munca la negru

Inspectorii ITM vor lua in vizor munca la negru

In urma controalelor realizate la angajatorii din judeţul Dolj, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au depistat aproximativ 250 de persoane care lucrau fără forme legale,155 fiind femei. Au fost aplicate amenzi in valoare de 2.350.000.000 de lei. Conform art.1 din Legea nr. 130/1999, „incadrarea in muncă a unei persoane se realizează prin incheierea unui contract individual de muncă intre persoana care prestează munca şi persoana fizică sau juridică in beneficiul căreia este prestată munca, denumită angajator“. La nivelul judeţului Dolj, deşi controalele realizate de ITM s-au intensificat, angajatorii continuă să sfideze legea şi să promoveze munca la negru.

„Interesul nostru nu este să aplicăm amenzi celor care nu respectă legislaţia, ci de a preveni dezvoltarea fenomenului de ilegalitate. Acesta este şi motivul pentru care intii ii avertizăm pe angajatori, iar, dacă la următorul control prezintă in continuare nereguli, sint amendaţi“, a precizat Mihai Mohora, inspector-şef in cadrul ITM Dolj.

Nici in apropierea sărbătorilor, agenţii economici nu sint uitaţi de reprezentanţii ITM. In această perioadă, acţiunile de control sint continuate, deşi aceştia trebuie să se ocupe şi de alte sarcini. Suplimentarea numărului de inspectori este necesară, numai in momentul in care, la nivelul intregii ţări, se realizează o campanie de verificarea a unui anumit domeniu de activitate.

Cei care sint identificaţi că işi exploatează angajaţii riscă să primească o amendă cuprinsă intre 20 şi 50 milioane de lei. Din cauza sumei pe care ar trebui să o achite, de cele mai multe ori, agenţii economici luaţi in vizor de către inspectorii ITM ii insultă şi ameninţă, pentru a scăpa de pedepse.

„In prezent, avem probleme cu patronul societăţii Moara Sadovei. Acesta a făcut sesizare in justiţie impotriva inspectorilor care au făcut un control, susţinind că aceştia erau sub influenţa băuturilor alcoolice atunci cind au venit la firma lui. De fapt, acest bărbat a fost deranjat de verificările pe care le-au realizat angajaţii ITM, care au descoperit anumite nereguli. Deşi incearcă să ne intimideze, nu vor reuşi acest lucru. Noi aplicăm legea in aceeaşi măsură pentru toţi. Dacă cineva a greşit, trebuie să plătească! Prin acţiunile pe care le realizăm incercăm să determinăm tot mai multe societăţi să işi angajeze personalul cu carte de muncă“, a incheiat Mohora.

Conform legii, inspectorii de muncă au acces liber, permanent şi fără inştiinţare prealabilă, in sediul persoanei juridice şi in orice alt loc de muncă organizat de aceasta. De asemenea, măsurile luate de aceştia pot fi contestate pe căi judiciare sau administrative, prevăzute de normele in vigoare. Spre deosebire de anii trecuţi, numărul femeilor depistate că muncesc la negru a scăzut, insă domenile cele mai afectate de acest fenomen rămin comerţul şi industria uşoară, in special textilele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS