18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania ignora centrele de excelenta si copiii supradotati

Romania ignora centrele de excelenta si copiii supradotati

Cea de-a 14-a editie a Concursului National de Fizica „EVRIKA“ s-a incheiat, recent, la Braila, unde au participat 218 elevi ai claselor VII-XII din intreaga tara. Din Centrul regional de excelenta Oltenia – care are in componenta judetele Dolj, Olt, Gorj, Vilcea, Mehedinti, Arges si Teleorman – au participat 28 de elevi, cite patru din fiecare judet. „Politica“ acestui centru a fost de a trimite elevi cu valente certe pentru fizica, realizindu-se un lot de perspectiva. Astfel, Laurentiu Bizic (clasa a VII-a) de la Scoala „Tudor Vladimirescu“ din Dragasani a cucerit premiul I, Alexandru Barbu (clasa a IX-a) de la Colegiul National „Radu Greceanu“ din Slatina a obtinut premiul III, iar Mihai Tomozei de la Colegiul National „I.C. Bratianu“ din Pitesti a obtinut tot premiul III. Din Centrul regional Oltenia, inca opt elevi au primit mentiuni, doi dintre ei fiind de la CN „Fratii Buzesti“ si CN „Carol I“ din Craiova. In total, s-au acordat 18 premii si 40 de mentiuni.

Directorul Centrului regional de excelenta Oltenia, profesorul Stelian Ursu, apreciaza totusi seriozitatea concursului: „Coeficientul de dificultate al subiectelor de concurs a fost foarte ridicat, iar fiecare dintre elevii claselor VII-XII – cu exceptia celor de clasa a IX-a, au avut inclusiv materia studiata in anii anteriori. Ca valoare, acest concurs este echivalent cu olimpiada nationala de fizica. Precizez ca la acest concurs au existat probleme, in special la clasele liceale, echivalente ca dificultate cu cele de la concursurile internationale“.

Stelian Ursu nu evita sa vorbeasca despre mentalitatile precare in organizarea unor asemenea concursuri si considera ca Romania ar putea face mai mult pentru elevii supradotati: „In primul rind, scopul centrului este de a depista copiii capabili de performanta si de a-i pregati pentru viitoarele competitii nationale si internationale. Am procedat astfel deoarece, la nivel mondial, loturile tarilor participante se selecteaza cu cel putin un an inainte de concurs si, vreme de un an, se face pregatire speciala cu acesti elevi. In Romania nu se procedeaza asa. La noi, practic, loturile largite au parte de pregatire speciala doar o luna, iar loturile restrinse, numai doua saptamini“. In pofida acestui fapt, in Europa, Romania s-a clasat in ultimii ani pe primele trei pozitii. Ursu este de parere ca daca s-ar respecta modelul din celelalte tari, cu certitudine, elevii romani ar obtine rezultate de exceptie la nivel mondial. Bulgaria a adoptat un alt sistem, poate si mai bun, prin crearea de clase numai cu copii supradotati, rezultatele fiind de-a dreptul spectaculoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS