13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate21 de pesedisti olteni vor un loc in parlament

21 de pesedisti olteni vor un loc in parlament

Cei care au pierdut alegerile din iunie vor sa devina parlamentari

Miine se vor desfasura alegerile preliminare din cadrul partidului de guvernamint. Pesedistii care vor sa ajunga parlamentari sau care doresc sa-si prelungeasca mandatul de deputat ori senator sint in plina campanie electorala. Pina la alegerile preliminare, candidatii PSD trebuie sa-si convinga colegii de partid sa-i voteze. Pentru aceasta, unii dintre ei au pregatit adevarate programe si platforme politice, in timp ce altii, cu experienta in activitatea legislativa, se bazeaza doar pe notorietatea cistigata de-a lungul anilor. Unul dintre personajele cu rol-cheie in campanie este liderul de filiala. De acesta depinde contactul candidatilor cu membrii PSD care trebuie sa voteze. Liderului i se cere de catre participantul la alegerile preliminare sa stabileasca ziua si ora la care se poate intilni cu acestia sau i se solicita lista cu adresele membrilor PSD, pentru a discuta cu ei acasa.

Campania prin presa, interzisa

Pesedistii din Olt nu vor apela la publicitate in ziarele locale, asa cum au procedat unii colegi din alte judete. Unii candidati au propus sa se permita campania prin presa. Presedintele organizatiei locale a PSD, Marin Diaconescu, care detine totodata si functia de prefect al judetului, a declarat ca banii proveniti din cotizatii nu vor fi folositi pentru cumpararea de spatii publicitare. „Nici un leu din banii partidului nu se va folosi in aceasta campanie electorala. Regulamentul intern al alegerilor nu permite acest lucru. Cei care au procedat altfel au incalcat regulamentul si probabil ca vor fi atentionati. Apelind la publicitate in ziare sau la tv ar demonstra doar ca se incearca o «fortare» a alegatorilor, iar persoanele in cauza nu s-au implicat cum trebuia in activitatea organizatiei. O asemenea practica nu duce la ceva bun. Daca au realizat ceva in judet, nu au de ce sa-si faca probleme“, a declarat Diaconescu.

Conducerea PSD a stabilit o serie de reguli pe care candidatii la alegerile preliminare trebuie sa le respecte. Este interzisa publicitatea in presa, campania electorala prin telefonie fixa sau mobila, precum si oferirea de cadouri pentru a influenta votul. Aspirantii pentru un fotoliu de parlamentar nu au voie sa organizeze manifestari menite sa influenteze votul si nici transportul alegatorilor la vot. Cu toate acestea, partidul a gasit totusi un mijloc prin care oamenii sai sa devina din ce in ce mai expusi electoratului in aceasta perioada. Daca aceia care candideaza nu-si pot cumpara spatii publicitare in nume personal, in schimb, organizatiile locale pot. Singura conditie de care trebuie sa se tina cont se refera la impartirea in mod egal a spatiului pentru toti participantii la competitie. In plus, candidatii nu au voie sa se atace intre ei. Numai membrii PSD vor vota in cadrul prealegerilor.

Perdanti la locale, buni la parlamentare

Angajatii din institutiile de stat din judetul Olt care candideaza in prealegerile interne din organizatia PSD pentru obtinerea unui loc eligibil pe listele partidului va trebui sa gaseasca noi metode pentru a-si face campanie. Aceasta, deoarece li s-a interzis sa-si popularizeze in timpul programului de lucru intentia si planurile de viitor in vederea alegerilor din interiorul partidului.

Prefectul de Olt, Marin Diaconescu, care este si presedintele organizatiei judetene a PSD, a declarat ca le-a cerut tuturor angajatilor din institutiile descentralizate, dar si celor din prefectura, inscrisi in alegerile preliminare din cadrul PSD in vederea stabilirii listelor de candidati pentru alegerile parlamentare, sa se ocupe de campania electorala numai in timpul liber.

„Cine vrea campanie electorala, o va face in timpul liber, dupa program. Nu ma intereseaza daca isi iau concediu sau merg in campanie dupa programul de lucru. Cei care participa la campania electorala interna trebuie sa se descurce cum pot“, a spus Diaconescu, care crede ca in acest mod vor fi eliminate suspiciunile potrivit carora candidatii PSD ar putea folosi logistica institutiilor de stat in scopuri personale.

Recomandarea ii vizeaza, printre altii, pe subprefectul judetului, Marin Ionica, care viseaza un loc in Senat, pe directoarea Directiei pentru Drepturile Copilului, Luminita Tudora – Camera Deputatilor, pe inspectorul scolar adjunct al judetului, Toma Pruna – Camera Deputatilor, pe seful Directiei Silvice, Catalin Matei – Camera Deputatilor, pe directoarea Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca, Maria Puscas – Camera Deputatilor, pe directorul Spitalului Judetean Slatina, Gheorghe Dumitrescu – Camera Deputatilor si pe seful Comisiei de Buget-Finante din cadrul Consiliului Judetean, Ion Toma – Senat.

Multi dintre candidati sint demisionari sau au fost demisi de la centru in urma rezultatelor slabe obtinute la alegerile locale din iunie. De exemplu, Marin Ionica, fost presedinte al consiliului judetean, care detinea si functia de presedinte al filialei PSD Slatina (in prezent subprefect – n.r.), a fost nevoit sa demisioneze dupa pierderea fotoliului de primar; in prezent, acesta tinteste un post in senat.

In total, 21 de membri ai PSD Olt si-au depus dosarele de candidatura pentru scrutinul intern de miine, fiind inscrisi, printre altii, presedintele filialei judetene a PSD, Marin Diaconescu, fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, deputatii Dumitru Nica, Florin Georgescu, Florin Iordache si Ioan Bozga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS