15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLunica a cistigat titlul de Miss Vaca, la Expo Zoo Isverna 2003

Lunica a cistigat titlul de Miss Vaca, la Expo Zoo Isverna 2003

• Animalul da 5.000 de litri de lapte anual si 20 de kilograme de grasime • 154 de taurine din rasa Bruna, purtind tablite de inmatriculare, au defilat prin fata juriului • Fiecare crescator de animale a plecat acasa cu doi saci de tarite

Specialisti in agricultura, oficialitati locale si peste 120 de crescatori de animale au participat simbata, in comuna Isverna – Mehedinti, la cea de-a XII-a editie a „Expo Zoo Isverna“, manifestare dedicata prezentarii taurinelor din rasa Bruna. Daca in 1990, in zona de nord a judetului Mehedinti existau doar 25 de animale obtinute prin insamintari artificiale, astazi, peste 80 la suta din efectivele fermelor de taurine de la Isverna sint rezultatul acestei activitati.

Tarani purtind cu mindrie portul popular si tinind strins in mina funia vacilor si a junincilor, cu care au participat la expozitie, au venit simbata dimineata la locul numit „Piatra Incalecata“, din comuna Isverna, sa „vada toata tara ce minunatie avem aici, la noi“. Hranite cu greu in acest an deosebit de secetos, 154 de animale au trecut prin fata juriului, care trebuia sa aleaga cele mai frumoase exemplare, la trei categorii: vaci, juninci si vitei. „Zambilico, stai fata cuminte, ca ne vede lumea! Ia, mergi tu cu pasu’ tau al frumos, sa ne vada juriu’, ca zece milioane nu-s de colea!“, spunea Nicolae Mihaescu, stapinul vacii Zambilica, de cinci ani. Vica, Valuta, Sinziana, Danuta, Stela, Lunica, Mareata sau Domana sint numai citeva din numele animalelor prezentate la Expo Zoo Isverna 2003. „Sintem mindri de sarbatoarea asta, ca nu se face asa ceva in prea multe locuri din tara asta. Animalele nu prea au avut ce minca anul asta, dar sint vaci frumoase, care dau si peste 30 de litri de lapte pe zi, in conditiile astea, de seceta. Nu am mai avut un an atit de uscat din 1946. Grine nu am prea avut ca sa suplinim lipsa de furaje. Acu’ le-om da coceni, dupa ce culegem porumbu’!“, a spus Sabin Doandes, proprietarul Vicai, de sapte ani.

„Am peste 25 de costume populare, pe care le imbrac pina mor!“

Ca traditia nu a fost uitata la Isverna a demonstrat-o, simbata, mindria cu care femeile au purtat vesmintele populare. „Am lucrat la Tismana, la Arta Populara, si mi-au placut intotdeauna porturile astea. Am peste 25 de costume populare, pe care le imbrac pina mor. Si cind ma duc la sapat sau cind dau la porci, acasa, tot in port popular ma imbrac. Mai greu e sa-i convingem pe cei tineri sa se mai imbrace si ei asa ca noi“, a spus Iulica Stoica, de 64 de ani, din Isverna. Fiecare animal prezentat la expozitie a purtat o placuta cu nume, virsta, origine, performante productive, date de pe urma carora a fost intocmit un punctaj, pentru declararea exemplarelor cistigatoare. „Daca stau eu jos, pe cimp, sta si vaca mea. E cuminte foc. Particip in fiecare an cu ea, ca aici se vine numai cu vaci de rasa bruna. Mindra imi da intre 16 si 20 de litri de lapte, ca a fost anul mai secetos, dar eu sint multumit“, a spus Achim Petre, agricultor din satul Seliste. Potrivit prefectului de Mehedinti, Dan Trancota, ceea ce se intimpla an de an la Isverna „a devenit o manifestare de referinta nu numai pentru judet. Este o zona deosebit de frumoasa, care trebuie bine exploatata, de la apa plata ce poate fi captata aici si pina la centrul de colectare a fructelor, care exista deja, de la aceasta expozitie si pina la un viitor centru de colectare a produselor lactate“.

Cite cinci milioane de lei, pentru locul intii la categoria juninci si vitei

La premierea taurinelor din rasa Bruna, au venit si secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Petre Daea, si ministrul mediului, Petre Lificiu. „Am fost si la editiile precedente, dar pot sa spun ca aceasta are un nivel mai ridicat. Crescatorii de animale vin aici sa cintareasca performantele animalelor pe care le cresc, si acesta este un lucru foarte bun“, a spus Petre Daea. Pentru agricultorii prezenti, organizatorii au pregatit sapte tone de tarite si premii de peste 20 de milioane de lei. Premiul intii, la categoria vaci, in valoare de zece milioane de lei, i-a revenit lui Selisteanu Gheorghe, pentru vaca Lunica, de patru ani, animal ce da 5.000 de litri de lapte anual si 20 de kilograme de grasime. La categoria juninci, premiul intii, in valoare de cinci milioane de lei, i-a fost acordat lui Nicolae Jarcu, pentru vaca Mica, in timp ce alte cinci milioane de lei au fost primite de Petre Pantele, al carui animal a obtinut locul intii la categoria vitei. „Manifestarea de la Isverna a devenit deja o traditie. Daca in 1991 erau 28 de femele, acum sint 154. Este o munca a producatorilor, detinatorilor de animale si a specialistilor“, a spus Alexandru Boruga, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mehedinti. Vacile din rasa Bruna prezentate la Isverna au, in medie, 127 de centimetri inaltime, 475-550 de kilograme greutate medie si o lungime de 150-160 centimetri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS