26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuinele romane din timpul imparatului Traian au fost filmate de spanioli

Ruinele romane din timpul imparatului Traian au fost filmate de spanioli

O echipa de spanioli a filmat ieri, la Drobeta Turnu Severin, piciorul podului lui Traian de peste Dunare, ruinele castrului roman Drobeta si toate insemnele care au o legatura cu imparatul roman. Filmul, care va fi realizat cu imagini din Romania, Spania, Italia, Germania, este un documentar istorico-cultural, care va rula pe marile ecrane din Europa si reprezinta finalitatea proiectului „Traian, imparatul Romei“, dedicat aniversarii a 1.950 de ani de la nasterea marelui imparat roman.

Spaniolii au venit in Romania pentru o sãptãminã, pentru a incheia un proiect inceput in anul 2001 ºi care se va incheia cu un film care se va realiza pe teritoriul þãrilor fostului Imperiu Roman.

„Am avut o intilnire cu reprezentanþii din Spania, Italia, Germania, care sint implicaþi in acest proiect. Am mers la Adamclisi, am filmat la Trophaeum Traiani, la Muzeul Naþional de Istorie din Bucureºti, copiile Columnei lui Traian. La Muzeul Regiunii Porþile de Fier filmãm macheta podului lui Traian, Castrul Drobeta, Colegiul Traian, Calea Traian, ºi tot ce poartã numele impãratului. De aici vom merge la Sarmisegetusa, unde vom continua filmãrile, pentru ca Romania sã fie bine reprezentatã“, a spus lector universitar dr. Carmen Bulzan, preºedinta Asociaþiei Culturale „Juventus Traiani“.

Membrii asociaþiei culturale au prezentat ºi un spectacol, in limba latinã, pe ruinele Castrului roman Drobeta.

„Noi, romanii, il pãstrãm pe Traian ca pe un membru al familiei noastre!“

Filmãrile spaniolilor au continuat cu bustul lui Decebal in piatrã de la Mraconia ºi cu Tabula Traiani, proiectul fiind finanþat de Uniunea Europeanã.

„Cred cã este darul cel mai frumos pentru a marca un eveniment de excepþie, implinirea a 1.950 de ani de la naºterea impãratului Traian. Poate mai mult ca in orice colþ al lumii, noi, romanii, il pãstrãm pe Traian ca pe un membru al familiei noastre, care nu poate fi tradus in nici o altã limbã. Ideea de uniune europeanã nu este nouã. Ea a fost poate cel mai bine ilustratã de Impãratul Traian, pentru cã maxima extindere a imperiului a fost fãcutã in timpul lui ºi este un element de identitate de care trebuie sã fim mindri. Sint mulþi tineri care pleacã din þarã, fãrã sã ºtie aceste lucruri, ºi ei trebuie sã intre in Europa pe poarta principalã“, a spus lector universitar dr. Carmen Bulzan.

„Orice vizitator intreabã de pod ºi de castru“

Documentarul urmãreºte o istorie completã a ceea ce a insemnat perioada impãratului Traian, la nord de Dunãre. Spaniolii s-au arãtat interesaþi, in special de Castrul roman Drobeta -prima cetate de piatrã construitã de romani pe teritoriul Daciei. Aceasta reprezintã o excepþie in arta construcþiilor militare romane, deoarece poarta principalã a castrului este orientatã la sud faþã de celelalte castre ale lumii romane, care, indiferent cã sint din Europa, Asia sau Africa, au poarta principalã orientatã la nord.

„Aici se mai aflã ºi termele romane ale Drobetei, cele mai mari din Oltenia, ºi pe locul doi, dupã cele de la Apullum Alba-Iulia. Romanii au investit ºi bani, ºi forþã umanã pentru a ridica aceste monumente. Muzeul Regiunii Porþile de Fier se bucurã de o amplasare excepþionalã, lingã ruinele podului lui Traian ºi ale castrului, fãcind parte din arhitectura de inceput a secolului XX. De aceea, filmãrile echipei de spanioli trebuie sã fie cele mai frumoase pe teritoriul Romaniei“, a spus Olimpia Bololoi, ºefa Secþiei istorie de la Muzeul Regiunii Porþile de Fier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS