26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSifilisul, o amenintare din ce in ce mai mare pentru romani

Sifilisul, o amenintare din ce in ce mai mare pentru romani

In tara noastra, bolile cu transmisie sexuala au luat amploare in ultimii ani, devenind un motiv de ingrijorare atit pentru populatie, cit si pentru specialisti si autoritati, afirma medici dermato-venerieni.

Dintre toate, cel mai raspindit este sifilisul. Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) a initiat un program care prevede testarea fiecarei gravide pentru a stabili daca aceasta sufera sau nu de o boala venerica.

Astfel, fiecare femeie insarcinata care vine pentru prima data in spital este testata gratuit in sectiile de ginecologie. Acest program a fost rezultatul cresterii numarului de paciente care veneau pentru a se trata de cu totul alte afectiuni, dar descopereau ca sint infestate cu sifilis. De cele mai multe ori, aceste persoane provin din categoriile sociale defavorizate, cu o igiena precara sau din familiile de romi. Ele nici macar nu realizeaza ca este strict necesar sa urmeze un tratament. Mult mai grav este ca mamele transmit boala fatului. Exista semne foarte clare care indica prezenta sifilisului in organism: ulceratii insotite de usturimi la nivelul organelor genitale, care apar la scurta vreme dupa contactul sexual, precum si aparitia sancrului.

Diagnosticul poate fi pus cu o simpla reactie de laborator. Tratamentul clasic pentru sifilis este cel cu penicilina, deci este foarte accesibil, penicilina fiind unul dintre cele mai ieftine antibiotice. De exemplu, pentru sifilisul depistat precoce se pot prescrie doua doze de penicilina.

Sifilisul are trei faze de evolutie, decesul putind surveni in timp printr-o localizare a bolii la nivelul sistemului nervos central.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS