22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReteta pentru bucluc: o jucarie neadecvata si un copil nazdravan

Reteta pentru bucluc: o jucarie neadecvata si un copil nazdravan

Ursuleti din plus, catelusi automati care latra si fac sluj, pistoale cu capse si mitraliere zgomotoase…toate se afla in tolba lui Mos Craciun. Pentru ca micutii sa le gaseasca sub pom nu este insa suficient sa fi fost cuminti tot anul. Jucariile mai trebuie sa intruneasca numeroase conditii, astfel incit sa nu fie considerate periculoase. Si daca Mosul a fost prea grabit cind si-a incarcat sacul sau i-au scapat unele amanunte din cauza ca nu mai vede asa de bine, parintii trebuie sa se asigure ca nu pun in mina copiilor adevarate arme: jucariile periculoase.

Ca in fiecare an, „vinatoarea“ de jucarii periculoase a inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj a demarat inca de la inceputul lunii decembrie, pentru ca nici darurile aduse de Mos Nicolae sa nu aiba ca rezultat incidente neplacute. Asa ca magazinele care comercializeaza fel si fel de papusele, jocuri, masinute si soldatei au fost luate la puricat, in numele sigurantei copiilor, care trebuie sa se bucure de cadouri, nu sa traga ponoasele inconstientei producatorilor, importatorilor si a comerciantilor.

Inspectorii OJPC urmaresc in special modul de etichetare a jucariilor si documentele de certificare a conformitatii, care trebuie sa insoteasca obligatoriu produsele aflate la vinzare. Putini dintre noi stiu ca importatorii au obligatia sa intocmeasca un dosar tehnic pentru fiecare jucarie, care sa cuprinda rapoartele de incercari de la un laborator acreditat si declaratiile de conformitate aferente.

CS, nu CE!

In ceea ce priveste eticheta care ar trebui sa existe pe fiecare produs, chiar si cumparatorii pot sa verifice daca jucaria corespunde sau nu regulilor de protectia a consumatorilor. Astfel, pe eticheta trebuie sa fie specificate numele si adresa producatorului, importatorului sau ale persoanelor autorizate de catre producator sa comercializeze marfa. Esentiale sint precizarea virstei minime a utilizatorului si eventualele avertizari legate de produs. De asemenea, marcarea cu literele CS (conformitate de securitate) este o certificare a faptului ca jucaria respectiva a trecut pe la un laborator acreditat de incercari si expertize de unde i-a fost eliberat un raport din care reiese ca nu prezinta un pericol pentru viata si sanatatea copiilor. „Consumatorii trebuie sa fie foarte atenti. Mai exista un marcaj, cu literele CE, care este valabil numai pentru jucariile produse in Comunitatea Europeana. Dar cum majoritatea jucariilor de la noi sint produse in China, marcajul CE nu poate fi luat in considerare“, atentioneaza Deliana Harosa, inspector de specialitate.

Peste 12 agenti economici au fost verificati pina acum, iar controalele continua. Nu putine au fost neregulile constatate, toate legate de informarea consumatorilor si de lipsa documentelor de conformitate. Sanctiunile aplicate se ridica la peste 40 de milioane de lei, cea mai mare amenda fiind de 25 de milioane, data importatorului SC VERONA SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS