13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania trebuie sa isi armonizeze sistemul de taxe si impozite cu cel din statele UE

Romania trebuie sa isi armonizeze sistemul de taxe si impozite cu cel din statele UE

Armonizarea sistemului de taxe si impozite cu cel practicat in statele membre ale Uniunii Europene, eliminarea birocratiei si a coruptiei din administratie si simplificarea sistemului legislativ reprezinta preconditii pe care Romania va trebui sa le indeplineasca in vederea integrarii in UE, a declarat ieri reprezentantul Bancii Mondiale in Romania, Ziad Alahdad, in cadrul seminarului Romania Top 100 – Finantarea bancara a marilor companii.

El a afirmat ca, in pofida progreselor inregistrate in derularea reformelor structurale si in asigurarea stabilitatii macroeconomice, Romania se confrunta cu numeroase probleme economice care va trebui rezolvate pina in momentul integrarii in Uniunea Europeana. Oficialul Bancii Mondiale a aratat ca nivelul ridicat al dobinzilor la creditele bancare, de exemplu, nu permite companiilor romanesti sa utilizeze aceasta resursa de finantare si le obliga sa isi sustina activitatea prin fonduri proprii. „Nu vreau sa va critic, ci sa va incurajez, dar trebuie sa recunoastem si lipsurile care exista in prezent. Romania mai are un drum lung de parcurs si este necesar ca autoritatile sa adopte masuri de crestere a standardului de viata al populatiei si de continuitate a reformelor economice“, s-a adresat Ziad Alahdad membrilor guvernului prezenti la seminar.

El a aratat ca mentinerea proprietatii de stat, lacunele si instabilitatea legislativa, absenta infrastructurii necesare dezvoltarii afacerilor si aplicarea gresita a actelor legislative reprezinta probleme cu care se confrunta majoritatea tarilor aflate in tranzitie. „Au fost si progrese in domeniul economic, dar cred ca potentialul Romaniei este mult mai mare decit ce s-a realizat pina acum“, a adaugat Alahdad.

Premierul Adrian Nastase, prezent la seminar, a recunoscut ca sistemul legislativ din Romania este inca instabil, dar a amintit necesitatea corelarii acestuia cu acquis-ul comunitar, conditie esentiala pentru integrarea in Uniunea Europeana. „Oricit de mult am dori sa promitem stabilitate legislativa, trebuie sa stim ca trecem printr-o perioada de schimbare a legislatiei prin preluarea prevederilor europene“, a spus Nastase, asigurindu-i pe membrii comunitatilor de afaceri ca executivul se va consulta cu acestia inaintea adoptarii actelor normative cu efecte asupra economiei romanesti. El a acceptat propunerea fomulata de Gheorghe Musat, reprezentant al firmei de avocatura Musat&Asociatii, privind initierea unor consultari intre guvern si asociatiile romanesti asupra proiectelor de acte normative relevante pentru firmele si investitorii privati din Romania, aratind ca executivul nu dispune in prezent de un consiliu juridic propriu, fiind obligat sa se bazeze in aceasta privinta pe recomandarile Ministerului de Justitie si ale Autoritatii pentru Privatizare. „Poate ar fi bine ca asociatiile sa organizeze un consortiu care sa aiba calitatea de consultant al guvernului in aceasta problema. Este clar ca, la guvern, nu putem asigura salarii atit de mari ca la firma Musat&Asociatii, dar ne bazam pe generozitatea interesata a acesteia“, a spus Nastase.

El a mai afirmat ca guvernul va continua procesul de reforma a administratiei publice si de reorganizare a serviciilor administrative in vederea reducerii numarului de functionari publici si a autorizatiilor necesare pentru infiintarea unei societati comerciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS